KrF-topper krever at Høyre rydder opp i reservasjonssaken

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) foreslår at kommunene selv skal få bestemme om fastlegene skal få reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Sentrale Kristelig Folkeparti-politikere frykter at kommunene skal stemme ned hele reservasjonsordningen som lar fastlegene reservere seg mot å henvise kvinner til abort, og partiet krever nå at Høyre setter skapet på plass.

Reservasjonsordningen var en av KrFs seire i samarbeidsavtalen med regjeringen. Men i høringsforslaget som ble sendt ut i forrige uke, legger helseminister Bent Høie (H) opp til at kommunene selv kan få bestemme om de vil ha en ordning der fastleger kan reservere seg.

– Høyres ledelse må nå sette skapet på plass, sier KrF-fylkesleder Arild Iversen i Møre og Romsdal til Aftenposten.

Han viser til at Høyre, KrF og Frp ble enige om at det skal gis reservasjonsmulighet for fastleger.

– Avtalen er signert av Høyres ledelse. Den gjelder i fire år. Det er skikk og bruk å holde inngåtte avtaler. Det er også underlig at ikke partiledelsen i Høyre har kontroll på eget parti om inngåtte avtaler, sier Iversen.

Les også: Kamp mot reservasjonsretten fra alle kanter

Han støttes av sentralstyremedlem Per Pedersen.

– Det som skjer nå, er et forsøk på å uthule avtalen. Regjeringen må rydde opp og finne en ordning som sikrer lik praksis nasjonalt, sier Pedersen.

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke svare på om det er greit at en kommune nekter reservasjon, selv om en slik ordning vil være praktisk gjennomførbar. Men hun antyder at hun vil ta en bakromsprat med egne partifeller.

Les også: Navngir leger som reserverer seg mot abort og prevensjon

– Jeg oppfatter at det er en del som ennå ikke helt har tatt inn over seg hva reservasjonsmulighet innebærer. Det kommer jeg til å bruke tid på at de skal forstå, sier hun. Solberg mener mange kommer til å se at dette er det veldig godt forslag når de tar inn over seg innholdet.