Hussain-saken: Tingretten må vurdere ytringsfrihetens grenser

Ubaydullah Hussain må mandag igjen møte i retten, tiltalt for trusler. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Hvor går grensa mellom lovlige ytringer og ulovlige trusler og hatmeldinger. Det blir tema for Hussain-saken i Oslo tingrett denne uka.

Ubaydullah Hussain, tidligere leder for organisasjonen Profetens Ummah, står tiltalt for trusler mot navngitte journalister og diskriminerende og hatefulle ytringer. Saken begynner i Oslo tingrett mandag.

Saken dreier seg i stor grad om ytringsfrihetens grenser, om hva som er ulovlige trusler og rasisme og hva som er lovlige meningsytringer, mener Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden.

– Det er ikke omtvistet at Hussain har kommet med de uttalelser som er fremsatt via internettet. Spørsmålet er om de representerer trusler i relasjon til journalistene, og om de øvrige ytringer er vernet av ytringsfriheten, skriver Elden i en epost til NTB.

Les også: Nå vil islamistlederen bli fotballdommer

Grenseoppgang

Aktor i saken, statsadvokat Carl Fredrik Fari, er enig med Elden i at saken først og fremst handler om grenseoppgangen mellom lovlige meningsytringer og ulovlige trusler og hatytringer.

– Det blir det sentrale spørsmålet i saken. Tiltalen flagger jo klart hva som er aktoratets synspunkt i saken, sier Fari til NTB.

Hussain er tiltalt etter paragrafene 132, 135a (rasismeparagrafen) og 227 i straffeloven. Det alvorligste punktet har en strafferamme på seks år. Fari vil ikke kommentere straffeutmåling, men sier en eventuell dom vil ligge «i det nedre sjiktet».

Forsvarer John Cristian Elden mener Hussain kan risikere noen få måneders fengsel, «dersom han blir dømt ved at rettssystemet velger å gjøre han til martyr hos sine tilhengere», som han skriver.

«Brenne i helvete»

Ifølge tiltalen skal Hussain ha truet en sakkyndig i rettssaken mot mulla Krekar i oktober 2012 med følgende utsagn: «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden».

Ifølge tiltalen har han også sendt truende eposter til to journalister, blant dem Dagsavisens Nina Johnsrud.

Hussain er også tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot jøder på internett, og for å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning.

Tidligere var han også siktet for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men denne siktelsen er henlagt.

Ubaydullah Hussain sier han har trukket seg som leder for Profetens Ummah. I en e-post til TV 2 i forrige uke begrunnet han det med at både han og organisasjonen har vært utsatt for en heksejakt fra norske myndigheter, politi og medier.

Også i mars i fjor sa Hussain at han trekker seg som leder i organisasjonen. (©NTB)