KrF slår tilbake mot kritikerne i Høyre

KrF-topp Hans Olav Syversen er skuffet over sentrale stemmer i Høyre som han mener har bitt på agnet fra Ap og SV i striden om legereservasjoner.

Nå skjerper KrF tonen mot kritikerne av avtalen med regjeringspartiene som åpner for at fastleger kan reservere seg mot å henvise til abort.

– Alle som har rett til abort, skal få det. Dette er ikke en omkamp om abortsaken, slik enkelte framstiller det som. Debatten er kjørt i en grøft, sier Syversen til NTB.

Han har ingenting til overs for oppropet fra Arbeiderpartiet til egne ordførere og gruppeledere i landets kommunestyrer om å si nei til reservasjonsmuligheten for fastleger som Høyre, Frp og KrF sikrer flertall for på Stortinget.

– Saklige nasjonale rammer må ligge til grunn slik at vi unngår at dette blir gjenstand for et politisk spill i hver enkelt kommune, sier han.

Skuffet over Høyre

At røster sentralt i Høyre slutter opp om intensjonene bak Ap-oppropet, skuffer Syversen – som selv var med å forhandle fram avtalepunktet.

– Jeg skulle håpe at Høyres folk ikke hadde bidratt til å skjerpe konflikten ytterligere ved å lage problemer ut av noe som ikke er et problem, sier han.

Lørdag slo byrådsleder Stian Berger Røsland (H) fast at regelverket ikke blir innført i Oslo, om han får viljen sin.

– Jeg har motforestillinger mot at leger med kontrakt med Oslo kommune skal kunne velge bort deler av legegjerningen. Så når dette kommer på mitt bord, kan jeg vanskelig se at Oslo vil praktisere en ordning der leger kan reservere seg, sier han til VG.

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, fastslår overfor Aftenposten at hun vil stemme for forslaget på Stortinget – selv om hun egentlig er imot.

Men fram til endringene vedtas, er det ikke tillatt å reservere seg, understreker hun. Sanksjoner må følge dersom noen likevel gjør dette, mener hun.

– Det kan dreie seg om kutt i tilskudd, trekk i lønn, advarsler eller i verste fall å gi dem sparken, sier Lunde på bloggen sin.

Hun oppfordrer partifeller lokalt til å stemme mot å gi legene mulighet til å reservere seg.

– Det er bra om kommuner aktivt tar et standpunkt mot en reservasjonsmulighet, sier hun.

– Trist

Røslands og Lundes uttalelser kommer dagen etter at Høyres ordfører i Bergen, Trude Drevland, gikk ut i VG og stemplet hele avtalen som «forhistorisk».

– Det er egentlig ganske trist. Jeg må få minne om at ordningen med leger som reserverer seg i spørsmål som angår liv/død-problematikk har fungert uten problemer i alle år etter at abortloven kom, sier Syversen.

Regjeringens forslag til regelverk ble denne uken sendt på høring. Syversen sier tiden framover vil vise hvordan det endelige resultatet blir. Om det skal bli tillatt å reservere seg mot å sette inn kobberspiral for eksempel, vil han ikke si sin mening om nå.

– Nå får vi bruke høringen til å dempe gemyttene litt, sier han.

– Det som forundrer meg, er at Ap og SV synes å ville si opp alle fastleger som har samvittighetskvaler og etiske betenkeligheter med å henvise til abort. Det er noe som etter min mening hører hjemme i totalitære samfunn, fortsetter KrF-toppen. (©NTB)