Administrasjon sluker NAV-ansattes arbeidstid

EN fjerdedel av tiden til ansatte i NAV går til andre ting enn å jobbe for klientene. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix) Les mer Lukk

De ansatte i NAV bruker en firedel av arbeidstiden på oppgaver som ikke har med brukerne å gjøre. – Ganske rystende tall, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF.

Det er Aftenposten som skriver at kurs, møter, opplæring, veiledning av kolleger, ledelse, arkivering, post og telefonsamtaler som ikke har med brukerne å gjøre tar opp nesten en firedel av arbeidstiden til de ansatte i NAV.

– Vi må bruke mye tid på intern opplæring. Egentlig kunne vi brukt mye mer, sier Hanne Nordhaug som er leder i NTL NAV.

Hun sier at den store utskiftingen av ansatte i etaten og sykefravær gjør at de ansatte må bruke mye tid på opplæring av nyansatte.

Les også: NAV-kontorer sikres mot farlige klienter

– Altfor, altfor høyt

Det jobber både kommunalt og statlige ansatte på NAV-kontorene. Nordhaug snakker på vegne av de statlige ansatte. De brukte 25,5 prosent av arbeidstiden på administrasjon og intern opplæring i fjor.

Det er lavere tall enn de siste årene. Høyest var det i 2008. Da var tallet 29,6 prosent.

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen sier det er «ganske rystende tall».

– Når en firedel av tiden brukes på helt innadrettet virksomhet, så er det for meg umiddelbart et altfor, altfor høyt tall, sier han.

KrF satt med statsråden i Arbeids- og sosialdepartementet da NAV-reformen ble vedtatt i Stortinget i 2005.

Les også: Klarer ikke å betale regningene sine

Mindre byråkrati

Reformen ble igangsatt året etter og sluttført i 2010. I desember skrev NRK at reformen ikke hadde fått flere ut i jobb.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier han har ambisjoner om å få satt ned et ekspertutvalg som skal gå gjennom NAV innen påske. Han mener de ansatte bør bruke mindre tid på administrasjon og byråkrati, og støttes av lederen av Stortingets Arbeids- og sosialkomité, Arve Kambe (H).

– At man bruker en firedel av arbeidstiden til dette, kan ingen være fornøyd med, sier Kambe til Aftenposten.

ABC Nyheter skrev i fjor at det gjennomsnittlige sykefraværet for alle statlig ansatte i NAV har ligget over snittet i Norge generelt de siste fem årene.

Les saken: Høyt sykefravær blant NAV-ansatte