Vitner: Sandberg i basketak med partikollega

Per Sandberg skal under landsmøtet til Frp i vår ha gått fysisk til angrep på en lokalpolitiker i Troms Frp. gikk fysisk til angrep på en lokalpolitikerFoto: Erlend Aas (NTB scanpix) Les mer Lukk

Måtte fysisk adskilles under landsmøte.

En bitter og opprivende konflikt i Troms Frp skal være sentral i boka til Per Sandberg. Partiledelsen går fri av den hardeste kritikken fra nestlederen, melder flere medier onsdag.

Ifølge VG skal konfliktnivået i Troms Frp ha vært så høyt at nestleder Per Sandberg under landsmøtet i vår gikk fysisk til angrep på en lokalpolitiker, klemte ham oppetter veggen og skjelte ham ut.

Sandberg ga tirsdag bare generelle kommentarer om hvorfor han varsler sin avgang til våren og ville ikke gå inn på innholdet i boka da NTB snakket med ham under besøket på Norske Skogs anlegg på Skogn i Nord-Trøndelag.

Han vil ikke kommentere overfor VG påstandene om sitt personlige engasjement i stridighetene i Troms, der hans kone, fylkesstyremedlem Line Miriam Sandberg, skal spille en sentral rolle. Deler av konflikten skal ha sin bakgrunn i flere lokale og nasjonale nominasjonsprosesser.

Les også: – Per Sandberg kan bli ekskludert fra Frp

Flere konflikter

Det skal ikke ha vært bare én, men et sett av konflikter i Troms Frp, som var foranledningen til at Sandberg bare dager før landsmøtet sendte en tekstmelding, hvor han kunngjør at han likevel ikke vil stille til gjenvalg, ifølge Aftenposten.

«Med bakgrunn i hele prosessen og andre faktorer har dette ført til at jeg trekker mitt kandidatur som nestleder og trapper ned min innsats ut over en vanlig representant», skriver Sandberg i SMS-en.

SMS-en skal ha vært en reaksjon på uenigheter på et styremøte i stortingsgruppen rundt ansettelse av en ny trainee. At nestlederens favoritt fra Troms ikke var innstilt til jobben, ble tolket som en del av stridighetene i fylkeslaget. Sandberg fikk til syvende og sist viljen sin i den aktuelle saken og gjorde ikke alvor av trusselen om å gå av.

«Et vepsebol»

En del av det en VG-kilde beskriver som «et vepsebol» knytter seg til stortingsnominasjonsprosessen i Troms Frp. Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg utkonkurrerte Sandberg-kameraten Per-Willy Amundsen i kampen om sikker plass på listen, noe som førte til at Amundsen gikk ut av Stortinget etter valget i høst.

Les også: Sandberg sier han fortsatt er motivert for Stortinget

En av dem Sandberg tar et oppgjør med skal være nettopp Korsberg.

Også TV 2 s kommentator Stein Kåre Kristiansen siterer kilder på at de fleste og hardeste utfallene Sandberg kommer med i boka vil ramme personer i den bitre striden i Troms. I liten grad blir angrepene rettet mot partileder Siv Jensen, den øvrige partiledelsen og Fremskrittspartiet sentralt. Visstnok skal den eneste kritikken som rettes mot Jensen handle om hennes manglende engasjement og vilje til å rydde opp i den betente situasjonen i Troms, ifølge TV 2.

Sendte organisasjonsutvalget

Riktignok sendte partileder Jensen organisasjonsutvalgets leder Per Arne Olsen til Tromsø for å kartlegge konflikten, men det var først kort tid før boka «Mot min vilje» gikk i trykken.

Ingen av de involverte – verken Jensen, Olsen, generalsekretær Finn Egil Holm eller sekretær Øistein Lid i organisasjonsutvalget – har noen kommentarer til medieoppslagene. Fylkesleder Geir Arne Winther i Troms bekrefter riktignok at organisasjonsutvalget har vært på besøk og at det ble i byen i flere dager, men avviser å kommentere hva utvalget gransket i løpet av besøket.

Det er så langt lite håndfaste og åpent bekreftede opplysninger om hva boka «Mot min vilje. Oppklaring av et politisk liv» faktisk inneholder. Sandberg holder tett så langt. Det er ventet at boka kommer i midten av november, men utgivelsestidspunktet skal ikke være helt spikret.