Solberg: – Venner bør ikke overvåke hverandre

Statsminister Erna Solberg (H) gjentar det samme som tysklands forbundskansler Angela Merkel sa før helgen da det ble kjent at NSA har avlyttet statslederens mobiltelefon i en årrekke. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Det skal ikke foregå overvåking mellom venner, mener statsminister Erna Solberg (H). Norge kan være omfattet av USAs store overvåkingsprogram.

– Jeg mener at mellom allierte, mellom venner, burde man ikke overvåke hverandre. Overvåking og terrorforebygging er en viktig del av det vi gjør i verden, men ikke mellom venner, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Hun er dermed samstemt med sin justisminister, Anders Anundsen (Frp), som overfor NTB før helga sa at det ikke er «akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse».

Les også: Tusenvis demonstrerte mot NSA

Det er så langt ikke fremkommet opplysninger som at norske politikere har vært overvåket av USA, men den amerikanske journalisten Glenn Greenwald sa i helga til Dagbladet at han har dokumenter fra varsleren Edward Snowden som viser at Norge kan være omfattet av overvåkingsskandalen.

Solberg ber om en edruelig diskusjon om avsløringene og minner om at etterretning er tillatt.

Les også: – Overvåkede ledere bør kreve mappene sine

– Det er nemlig nødvendig å forhindre at vi får terrorangrep mot oss, men det skal skje innenfor juridiske rammer, innenfor personvernrettslige spørsmål, og det er det som er viktig å ha med hver gang man samler inn ulike typer data, sier hun.

Solberg understreker at Justisdepartementet på embetsmannsnivå fortsetter arbeidet overfor amerikanske myndigheter for å bringe på det rene «hva som faktisk har foregått, og hva som foregår».

Les også:

Skei Grande: - Norge har tatt for lett på avlytting

- USA avlyttet millioner av telefonsamtaler i Spania

Spiegel: Merkel kan ha vært overvåket i ti år