Skei Grande: – Norge har tatt for lett på avlytting

KRITISK: Venstre-leder Trine Skei Grande mener overvåking myndighetspersoner i Norge har blitt tatt for lett på. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Les mer Lukk

Trine Skei Grande (V) mener overvåking av personer og politikere har blitt tatt på for lett i Norge. Hun håper Merkel-saken vil vekke mer debatt.

Onsdag kveld melder det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at Angela Merkels mobiltelefon kan ha vært avlyttet av amerikanske myndigheter.

Det får Venstre-leder Trine Skei Grande til å reagere.

– Vi skal ikke godta mer fra våre venner enn fra andre. Jeg synes det er viktig at i alle fall stater har spilleregler seg imellom. Vi er nok ikke like interessante å overvåke som Angela Merkel, men det sier noe om prinsipper og hva en er villig til å gjøre, sier Venstre-lederen til NTB.

Les også: – USA kan ha avlyttet Merkel

Hun tror mange norske politikere har høy bevissthet om at de ikke kan si hva som helst over telefon.

– Ikke fordi man er redd for USA, men fordi det generelt er så lett å bli overvåket på telefon. Det er viktig å ha i bakhodet, samme hvem en er.

– Dette er et tema jeg mener det er tatt for lett på i Norge. Det er fascinerende hvor stor debatten har vært om dette som angrep på personvernet i Tyskland, mens vi her hjemme knapt har diskutert det.

Hun håper at bevisstheten knyttet til privatlivet og retten til egen informasjon nå øker.

Les også: Obama: - USA overvåker ikke Merkel