Al-Qaida anklager USA for Mursis fall

Tilhengere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi demonstrerer i Kairo tidligere denne uken. Al-Qaidas leder mener USA hadde en finger med i spillet da hæren fjernet ham fra makten 3. juli. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri anklager USA for å ha inngått en sammensvergelse med den egyptiske hæren om å styrte Egypts president Mohamed Mursi.

Mursi fra den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap ble avsatt av hæren 3. juli etter omfattende folkelige demonstrasjoner mot hans styre.

– Korsfarere, sekulære og den amerikaniserte hæren inngikk ved hjelp av penger fra Golfen og amerikanerne en sammensvergelse om å styrte Mohamed Mursis regjering, sier Zawahri i et lydopptak publisert på ytterliggående islamistiske nettsider.

Koptisk stat

Det er første gang terrorlederen, som selv er egypter, kommenterer kuppet i Egypt. I det 15 minutter lange opptaket anklager Zawahri også koptere, som utgjør Egypts kristne minoritet, for å støtte maktovertakelsen i et forsøk på å oppnå en koptisk stat.

Også visepresident Mohamed ElBaradei i overgangsregjeringen får gjennomgå. Nobelprisvinneren, som var opposisjonsleder under Mursis tid ved makten, er amerikanernes utsending, hevder al-Qaida-lederen.

Les også: Mursi-tilhengere trosser trusler om fjerning

Kritikk

Zawahri kritiserer videre Det muslimske brorskap for å ikke å ha gjort et godt nok forsøk på å innføre islamsk lov i Egypt. Mursi var mer opptatt av å tilfredsstille USA, mener han og sier Brorskapet må gi opp demokratiet og jobbe for islamsk lov.

– Vi må innrømme at legitimitet ikke ligger i valg og demokrati, men ligger i sharia, sier Zawahri.

Før han ble leder i al-Qaida, tilhørte Zawahri den militante islamistiske gruppa Islamsk jihad i Egypt.

Les også: - Terrorister drept på Sinaihalvøya

Frykt

Over 250 personer er blitt drept i Egypt i uroen som har fulgt Mursis avgang.

Det muslimske brorskap og Mursis tilhenger har gjennomført flere demonstrasjoner. Det er frykt for nye blodsutgytelser etter at innenriksdepartementet har truet med å gripe inn mot demonstrantene.