SV: – Snowden og Manning bør få fredsprisen

Den tidligere NSA-medarbeideren Edward Snowden, her fotografert i et intervju med The Guardian i Hongkong i juni. Foto: The Guardian / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

SVs utenrikspolitiske talsmann, Snorre Valen, nominerer de amerikanske varslerne Edward Snowden og Bradley Manning til Nobels fredspris.

Nestlederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité ønsker at de to skal dele prisen i 2014, melder Dagsavisen og Adresseavisen.

– Bradley Manning har avslørt informasjon som bidro til å avslutte Irak-krigen, og eksponert overgrep verden trengte å vite om. Edward Snowden har avdekket omfanget av overvåkingen vi alle utsettes for i navnet til «krigen mot terror», begrunner han.

Les også: Snowden forlater trolig snart flyplassen

Snowden ble i forrige uke også nominert av den svenske sosiologiprofessoren Stefan Svallfors. Manning er tidligere nominert av den nordirske fredsaktivisten og tidligere fredsprismottakeren Mairead Corrigan-Maguire.

Snorre Valen (SV) mener varslerne Edward Snowden og Bradley Manning bør få fredsprisen. Foto: Fredik Varfjell/NTB Scanpix

Valen skriver i sin begrunnelse at han ikke prinsipielt er tilhenger av å lekke gradert informasjon, men han mener varslere er viktig for å beskytte allmennheten mot ulovlig overvåking. Han betegner begge de to som politisk forfulgte av USA.

Les også: Lysbakken positiv til Snowden-fredsprisnominasjon

– Som medlem av utenrikskomiteen mottar jeg mye hemmelig informasjon jeg selvsagt ikke lekker. Men dette

Den amerikanske soldaten Bradley Manning er beskyldt for den største lekkasjen av klassifisert materiale i USAs historie. Foto: Reuters / NTB Scanpix

handler om noe annet: Genèvekonvensjonen gir alle et ansvar for å si nei til å følge ordre når det er i strid med deres egen samvittighet, sier Valen til Adresseavisen.