Flomrammede på flukt i Tyskland

KATASTROFE: Et av områdene nær deggendorf der folk nå anses for å være i livsfare på grunn av flommen. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Vannet står mange meter over det normale i tyske elver, og fortsetter å stige. Flomrammede søker tilflukt på hustakene eller flykter lenger bort fra vannmassene.

Fakta om flommen i Sentral-Europa:  

* Elvene i Sentral-Europa har steget kraftig som følge av mye regn. Flommen er den verste i regionen siden 2002. Tsjekkia, Østerrike og Tyskland, og i mindre grad Sveits, Slovakia, Ungarn og Polen er så langt berørt.

* Flommen berører særlig elvene Donau og Elben med bielver. Også Rhinen er berørt, men her har flommen alt passert toppen.

* Minst 15 mennesker har mistet livet i flommen, mens titusener har måttet forlate sine hjem.

* De økonomiske kostnadene ventes bli lavere enn i 2002, da de var på 3,5 milliarder euro.

* I Tsjekkia er det unntakstilstand i store deler av landet. Hovedstaden Praha har sluppet unna det verste, men elven Vltava (Moldau) har oversvømmet flere forsteder. Industribyen Usti nad Labem er hardt rammet.

* I Tyskland er det erklært unntakstilstand i flere delstater i sør og øst. Dresden og Halle er blant de rammede byene.

* Flommen i Elben beveger seg nå fra Tsjekkia gjennom Nord-Tyskland mot Nordsjøen og ventes å nå sitt høydepunkt fram mot helgen. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.

* Flommen i Donau beveger seg nå inn i Slovakia og Ungarn. Derfra renner elven videre sørøstover mot Svartehavet, gjennom Kroatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Moldova og Ukraina.

Vannstanden steg torsdag i Donau, i sideelva Isar som renner gjennom den sørtyske storbyen München og i Elben som munner ut i Nordsjøen. Faren for en flodbølge i Elben er ikke over, og den tyske nasjonalforsamlingen er kalt sammen til krisemøte om situasjonen.

Flere steder sør i Tyskland har folk nå bare hustakene å søke tilflukt på.

– Det hersker absolutt livsfare, vannet står opp til tre meter opp på husveggene, sier redningsleder Alois Schraufstetter til Spiegel online.

Se bildene av Europa som oversvømmes

Meterhøyt

I deler av Deggendorf-området sørøst i Tyskland sto vannet torsdag meterhøyt over det normale.

Rundt 2.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i Deggendorf, som ligger i delstaten Bayern nær grensen mot Tsjekkia, og etterlatt seg alt de eier og har. De fleste har søkt tilflukt hos slekt og venner.

– Etter at et dike brast, steg vannet rasende fort, på et blunk sto det halvannen meter over gulvet i første etasje, forteller 64 år gamle Gisela Löfflmann fra Fischerdorf i Deggendorf-området. Hun og hennes mann Hans fikk bare med seg undertøy og litt annet da de måtte flykte.

Les også: Storflom skaper frykt og kaos i Mellom-Europa

Strøm

I delstaten Schleswig-Holstein lengst i nord kan atomkraftverket Krümmel bli sikret med mobile vegger, hvis flommen i elva Elben øker over helgen, slik det er frykt for.

Krümmel er riktignok for tiden ikke i drift. Men en talsmann for driftsselskapet Vattenfall sier ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel at anlegget er helt avhengig av pålitelig forsyning av strøm, for å kunne holde brukte brenselstaver nedkjølt.

Derfor overveier ledelsen ved anlegget sør for grensen mot Danmark nå for første gang å ta beskyttelsesveggene i bruk.

– Takket være våre forhåndstiltak er alle vesentlige deler av kraftverket tørre og beskyttet, sier en Vattenfall-talsmann til Manager Magazin Online.

Flommen ruller nå videre mot Nord-Tyskland, og fram mot helgen regnes det med at den vil nå sitt høydepunkt med en flodbølge i den store elva Elben. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.

Tysklands nasjonalforsamling Forbundsdagen skulle torsdag drøfte flommen og følgene den får. Regjeringen i Berlin har allerede varslet bevilgning av 100 millioner euro eller vel 760 millioner kroner i strakshjelp til flomofrene.