Færre, men farligere atomvåpen

RIKTIG RETNING: Kampen mot atomvåpen går rett vei, ifølge ny rapport. I hvert fall når det kommer til antall. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Det er blitt færre atomvåpen på verdensplan, men noen atommakter ruster fortsatt opp. Våpnene er dessuten blitt farligere, konkluderer det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri.

I sin årlige rapport viser de til at verdens land i 2012 rustet opp for en sum tilsvarende 1.500 kroner per jordas innbygger.

Sipri skriver at det til sammen ble brukt 1.756 milliarder dollar på våpen i 2012. Dette tilsvarer 2,5 prosent av verdens totale bruttonasjonalprodukt, eller vel 1.500 kroner fordelt på hver og en av verdens innbyggere.

Mørk sky

Som en mørk sky i rapporten som tar for seg all våpenopprustning, nevnes trusselen de kjernefysiske våpnene representerer. Selv om antall atomvåpen går ned, så blir våpnene stadig farligere samtidig som verdens ledende atommakter fortsetter å oppgradere våpnene.

Det pekes på at Kina, India og Pakistan har økt sitt arsenal i de siste årene.

– Det som slår meg er at mange land prøver ut nye system. Selv om antall atomvåpen minsker, så pågår arbeidet med å utvikle nye våpen, sier Shannon Kile, Sipris ekspert på atomvåpenutvikling.

Kile viser til at landene som er offisielle atommakter, USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike fortsetter arbeidet med å få ned arsenalet. Parallelt pågår forskning på neste generasjons atomvåpen.

– Selv om USAs president Barack Obama i en tale i Praha i 2009 sa at USA jobber mot en verden uten atomvåpen, så satser USA på atomvåpenforskning. Også Storbritannia har gjennomført nye tester, sier Kile som også konstaterer at Kina har økt sin beholdning.

Les også:Dette vet vi om Nord-Koreas atomvåpen

Kappløp

De ikke-offisielle atommaktene India og Pakistan bidrar til å øke trusselen fra atomvåpen i Asia.

– De gjennomfører et kappløp i sakte film, sier Kile og hevder at India har våpen som kan nå mål langt lenger borte enn landet hadde tidligere, trolig til og med helt til Kina.

Ifølge Sipri er det imidlertid usikkert om Nord-Korea har atomvåpen, selv om Nord-Koreas leder Kim-Jong-Un har truet med det.

I Syria og Midtøsten ser Sipri ingen umiddelbar atomtrussel. Israel er den eneste atomkraften i denne regionen, og Sipri mener at Iran ikke har utviklet atomvåpen til tross for landets kontroversielle atomprogram.

Kile sammenligner dagens situasjon med kappløpet under den kalde krigen da Sovjetunionen skaffet seg store mengder atombomber for å oppnå balanse i maktforholdet til USA.