Nær venn advarte Øygard mot å gjøre jenta forelsket

Rune Øygard lot seg fotografere av pressen forrige uke. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Kjærsti Evjen Gangsø reagerte på hvordan Rune Øygard og den 14 år gamle jenta snakket sammen. – Jeg advarte om at hun kunne bli forelsket, sa hun i retten fredag.

Gangsø beskrev hvordan telefonsamtalen mellom Rune Øygard og jenta varte og rakk, og hvordan ordføreren syntes å ha problemer med å avslutte den. De to satt i samme bil, på vei fra Oslo sent en kveld i oktober 2010. Hun husket ikke i Eidsivating lagmannsrett fredag hvem av dem som ringte, men forklarte at hun fikk inntrykk av at jenta ønsket støtte og trøst i forbindelse med en prøve på skolen dagen etter.

– Jeg tolket samtalen slik at hun fisket etter anerkjennelse og trengte trøst. Da den var ferdig, var det noe som gjorde at jeg sa til Rune at «du får passe på så hun ikke blir forelsket», sa Kjærsti Evjen Gangsø i retten fredag.

Les også: Følg rettssaken mot Rune Øygard direkte

Venn og samarbeidspartner

Gangsø karakteriserte seg som samarbeidspartner og venn av Rune Øygard gjennom en tolvårsperiode. Hadde det ikke vært for at mannen hennes, Tor Arne Gangsø, var rådmann i kommunen og at rollene deres tilsa at viss sosial distanse, ville vennskapet trolig vært enda nærere, påpekte hun.

Ekteparet flyttet til Vågå i 2001. Tor Arne Gangsø har siden han ble assisterende rådmann samme år, og konstituert rådmann året etter, jobbet tett på Rune Øygard fram til han tok permisjon fra vervet som ordfører.

Kjærsti Evjen Gangsø anslo at telefonsamtalen kunne ha vart opp mot 25 minutter. Hun fikk inntrykk av at Rune Øygard ikke klarte å avslutte den, men gjentok sine «trøstende og oppbyggelige» svar.

– Han avfeide det jeg sa fullstendig. Det virket ikke som om han forsto at den situasjonen kunne oppstå, og jeg tenkte at det ikke ville være bra for ham hvis det skjedde, sa hun.

Snill og naiv

Både hun og ektemannen, som inntok vitneboksen i lagmannsretten etter henne, hadde fått inntrykk av at Reidun og Rune Øygard hadde omsorg for jenta, og at det var grunnen til at hun var så mye i hjemmet deres.

– De var snille og greie med de fleste, så det var lett for dem å gjøre det, sa Kjærsti Evjen Gangsø.

Hun karakteriserte Øygard som en «snill og naiv» mann, som siden han ikke hadde barn selv, kanskje ikke visste helt hvordan han skulle samtale med og omgås barn og tenåringer. Det kunne være en medvirkende årsak til den spesielle telefonsamtalen i bilen på vei fra Oslo, mente Gangsø.

Mot slutten av den andre uka i ankesaken til Øygard, fikk retten høre flere vitner som har opplysninger som er mer perifere for kjernespørsmålet.

Statsadvokat Klundseter valgte derfor å frafalle to lærere som hadde undervist jenta på barne- og ungdomstrinnet, samt Tor Arne Gangsø.

De måtte likevel forklare seg, fordi Øygards forsvarere hadde spørsmål til dem.