Terrortrening kunne endt i helikopterulykke

Forsvarets beredskapshelikopter av typen Bell 412 var i januar involvert i en nestenulykke under en terrorøvelse i Oslofjorden. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix) Les mer Lukk

En kontraterrorøvelse som ble gjennomført i Oslofjorden i januar i år, kunne endt med en alvorlig helikopterulykke.

På kvelden torsdag 31. januar skulle et av Forsvarets Bell-helikoptre trene på innsetting av mannskaper på et større lasteskip på vei inn fjorden, da rotoren traff radardomen på skipet, melder TV 2.

– Det var to Bell 412 som var på et treningsoppdrag for å trene innsetting på skip i fart i området mellom Horten og Moss i Oslofjorden. De hadde gjort et treningsoppdrag tidligere på dagen, i lyset, og skulle nå gjøre et i mørke, sier luftvingsjef Rolf Folland ved 137. luftving på Rygge flystasjon.

Under oppdraget kom den ene maskinen litt for nær hindringer på fartøyet og traff glassfiberkuppelen rundt radaren med rotorbladet. Men i stedet for at rotoren ble ødelagt, var det radaren som fikk skader.

Les også: Politiet kritiseres etter terrorøvelse

– Når du er så nært som i denne situasjonen hvor rotorbladet treffer en radardom, så sier det seg selv at her er det veldig små marginer fra et lykkelig utfall, til et ikke så lykkelig utfall. Så dette er en hendelse som vi tar med høyeste grad av alvor, sier Folland.

Luftforsvaret har stanset trening og operasjoner på skip inntil undersøkelsesrapporten foreligger.

– Den eneste måten vi kan komme videre på er å være åpne og ærlige – og lære av de feil vi gjør, sier luftvingsjef Rolf Folland.