EU: – Kun vanskelige valg igjen for Kypros

Tusenvis av kypriotere protesterte utenfor nasjonalforsamlingen i Nikosia lørdag kveld. Foto: Epa / NTB scanpix Les mer Lukk

Kypros må i løpet av søndagen ta noen vanskelige valg for å redde økonomien fra kollaps, framholder EUs økonomikommissær Olli Rehn. Kypros' regjering innrømmer at forhandlingene er svært vanskelige.

Kypros' president Nikos Anastasiades var søndag morgen på vei til Brussel for å fortsette forhandlingene om hva Kypros må gjøre for å sikre 5,8 milliarder euro i statskassa.

Mens tidligere uttalelser fra den kypriotiske regjeringen har signalisert forsiktig optimisme, er tonen nå annerledes.

– Situasjonen er svært vanskelig, og fristene svært knappe, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Eurogruppens leder, Jeroen Dijsselbloem, har kalt inn finansministrene til et møte søndag kveld. Møtet skal etter planen begynne klokka 18.

Først etter dette vil den kypriotiske nasjonalforsamlingen møtes for eventuelt å banke gjennom en ny avtale med EU.

Krav fra troikaen

Kypros forhandler med en troika som består av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den har lovet Kypros et kriselån på 10 milliarder euro (75 milliarder kroner), dersom Kypros iverksetter tiltak som sikrer 5,8 milliarder euro (44 milliarder kroner) i statskassa.

Ett at de mest omstridte forslagene er å ilegge bankkunder med over 100.000 euro på kontoen en prosentvis skatt.

En anonym kypriotisk talsmann uttalte lørdag kveld at partene var enige om en skatt på 20 prosent på slike store innskudd i Bank of Cyprus og 4 prosent hos andre utlånere. Pengene i de kypriotiske pensjonsfondene vil ikke være en del av avtalen, ifølge talsmannen.

Les også: - Enighet om 20 prosent skatt over 100.000

Taust

Fra offisielt hold kom det ingenting konkret om de hektiske forsøkene på å sikre redningspakken til de kriserammede kypriotiske bankene. President Anastasiades ville sent lørdag kveld kun si at han håpet på en avtale «snart».

– Vi er her og vi jobber intenst for å redde økonomien, skrev han i en twittermelding.

Vanlige kyprioter er sjokkert over troikaens opprinnelige forslag om en engangsskatt på innskudd. Det forslaget ble forkastet av landets nasjonalforsamling tirsdag. Lørdag marsjerte tusenvis av bankansatte til nasjonalforsamlingen for å vise sin avsky. Men lørdag kveld var gatene tomme i hovedstaden Nikosia. Folk satt trolig hjemme og fulgte dramaet på TV-skjermene.

Frist mandag

Senest mandag må Kypros' regjering gjøre rede for hvordan den skal skaffe de 5,8 milliardene. Hvis dette ikke skjer, er det stor fare for at bankene på Kypros går konkurs, noe som kan presse landet ut av eurosonen.

Les også: Kypros forbereder seg på bankkollaps

Kypros er et såkalt skatteparadis, der mange utlendinger velger å plassere pengene sine. Av de 70 milliarder euroene (nær 530 milliarder kroner) som nå står i kypriotiske banker, antas det at en tredel stammer fra Russland.

Avgiften vil derfor også ramme mange rike russere, som slik vil bli tvunget til å betale for å redde Kypros' økonomi.