Brudd i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO

NHO-leder Kristin Skogen Lund i forbindelse med brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO. Oppgjøret går dermed til mekling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Les mer Lukk

LO-leder Roar Flåthen mener NHO har forspilt en unik sjanse til å få i havn et ansvarlig lønnsoppgjør. Nå møtes partene igjen hos mekleren.

– De har forspilt en unik sjanse til å legge rammene for at de som kommer etter oss kan forhandle fram et ansvarlig oppgjør. Nå er det blanke ark. Vi fortsetter nå hos Riksmekleren og begynner da helt på nytt, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Allerede fire timer før fristen gikk ut torsdag kveld, konstaterte han at det ikke var mer å snakke med NHO om i årets lønnsoppgjør.

På arbeidstakersiden oppfattet man at forhandlingsutvalget til NHO kom til bordet med et låst mandat, uten rom til manøvrering mot en tilnærming, bekrefter YS-leder Jorunn Berland

Derfor gikk mellomoppgjøret til brudd, noe som ikke har skjedd på ti år. Normalt regner man det som relativt enkelt å komme til enighet når det kun er penger det forhandles om.

– Vi ble verken enige om penger eller profil, sier Berland.

Kranglet om 1 krone

Ifølge Aftenposten skyldes bruddet at LO sto beinhardt på kravet om 1 krone ekstra i timen til alle, og 3 kroner til de lavtlønte. Partene krangler også om hvem som skal regnes som lavtlønte.

– Både vi og LO har hele veien sagt at vi er avhengige av at årets oppgjør blir moderat. Men den holdningen avspeiler seg ikke i kravene. Så her kan de ikke legge skylden på oss, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Alle parter syntes skuffet og oppgitt over bruddet, men hadde vidt forskjellige forståelse av hvorfor det ble slik. Lund sier rett ut at kravene arbeidstakerne la på bordet, ikke var bærekraftige. Årets oppgjør må bli mer moderat enn foregående år, mener hun.

– Vi har vært klare på at dette må bli et nulloppgjør, men LO ligger på samme nivå i år som i fjor og året før. Vi kan ikke fortsette med så høye lønnstillegg. Overhenget alene sørger for at krav om sikring av kjøpekraften er innfridd allerede, sier hun.

Overhenget er den delen av fjorårets oppgjør som får virkning først i år.

Større fare for streik

De to største aktørene i arbeidslivet har sittet ved forhandlingsbordet siden 11. mars for å finne ut hvor stor lønnsøkning de ansatte i privat sektor skal få i år.

Resultatet av oppgjøret mellom LO og NHO vil være retningsgivende for oppgjøret i offentlig sektor som starter 12. april.

Fredag morgen skal partene møtes hos Riksmekleren allerede klokken 8.30 for å redegjøre for situasjonen og legge planene for meklingsstart umiddelbart etter påske.

Meklingsfristen blir midnatt søndag 7. april. Skulle heller ikke meklingen føre fram, er det fare for streik fra mandag 8. april.

Berland frykter at det hun mener er et fastlåst mandat hos NHO-utvalget, øker risikoen for streik. Ifølge Kristin Skogen Lund er det rom for bevegelse, men ikke mye.

– Ingen ønsker konflikt. Men det er svært viktig at vi blir enige om en bærekraftig løsning, sier hun.