Forelegg på 750.000 kroner etter kloakkutslipp i Mjøsa

BOT: Politiet mener utslippet i Mjøsa skjedde fordi en rekke arbeidsrutiner og sikkerhetsbarrierer sviktet. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Avløps-, vann- og renovasjonsselskapet Hias IKS er ilagt et forelegg på 750.000 kroner etter at nærmere 31.000 kubikkmeter kloakk rant ut i Mjøsa i fjor.

Urenset kloakk rant ut fra Hias IKS' renseanlegg i Sandvikavegen i Stange kommune i nesten fire døgn i mars i fjor før det ble oppdaget.

Politiet startet etterforskning på eget initiativ en uke senere etter å ha lest om saken i mediene. Fredag opplyste Hedmark politidistrikt at foreleggets størrelse gjenspeiler sterke allmennpreventive grunner i saken.

– Kloakkutslippet førte til forurensning og tilførsel av uønskede næringssalter til Mjøsa. Innsjøen er en viktig drikkevannskilde for rundt 80.000 mennesker på Hedmarken, samt vannkilde til et betydelig antall bedrifter. Mjøsa er også mye brukt til rekreasjon og fritidsaktiviteter, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Les også: Dette skal du ikke kaste i do

Politiet mener utslippet skjedde fordi en rekke arbeidsrutiner og sikkerhetsbarrierer sviktet.

– Videre oppdaget ikke selskapets ansatte at det var feil i anlegget ved de manuelle kontrollene i perioden. Selskapet har heller ikke fulgt opp planer for rutinemessig vedlikeholdsprogram, sier Klauseie.

Politiet mener det er skjerpende at selskapet også i 2009 hadde et større utslipp som pågikk i flere dager uten at det ble oppdaget.