Netanyahu sikter mot bred koalisjon

Fintellingen etter valget i Israel ga knapt flertall i Knesset for høyresiden og de to religiøse partiene Shas og Torah-partiet. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er allerede i gang med å sondere terrenget for mulige koalisjonspartnere.

Fintellingen etter valget onsdag viser at høyresiden og de religiøse partiene så vidt greide å få flertall med ett sete mer enn opposisjonen i nasjonalforsamlingen.

Statsminister Benjamin Netanyahu kan om han ønsker derfor styre videre uten støtte fra sentrumspartier.

Men torsdag kveld var han i kontakt med to potensielle koalisjonspartnere, deriblant valgets store overraskelse, sentrumspartiet Yesh Atid, melder DPA.

Valgkoalisjonen mellom Netanyahus Likud-parti og det ytterliggående nasjonalistpartiet Yisrael Beiteinu fikk 31 seter og flest representanter i Knesset.

Les også:Netanyahu lover bred regjering som kan stanse Iran

Sammen med det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem og de to ultraortodokse partiene Shas og Torah-partiet, har Netanyahu 61 av de 120 representantene i ryggen.

Det foreløpige resultatet fra tirsdagens valg viste dødt løp mellom blokkene i Knesset, men fintellingen ga Jødisk hjem ytterligere én representant, på bekostning av det arabiske partiet Balad.

Yesh Atid endte opp med 19 seter i Knesset. Det tredje største partiet ble Arbeiderpartiet med 15 representanter.

Hvem Netanyahu velger å invitere med i den kommende regjeringen, og hvem som eventuelt takker ja, er fortsatt et åpent spørsmål. (