Ekspert: Algerie kjører egen taktikk mot terror

Algerie har en annen tradisjon når landet håndterer terror og gisselsituasjoner, forklarer ekspert. Torsdag gikk den algeriske hæren til angrep mot det beleirede gassanlegget In Aménas. Foto: AFP PHOTO / digitalglobe Les mer Lukk

Algerie har en annen tradisjon når landet håndterer terror og gisselsituasjoner, og tenker først på å få has på terroristene, mener en fransk sikkerhetsekspert.

– De har ikke den samme taktikken som i Vest-Europa. De tenker på gislenes sikkerhet, men ikke utelukkende. For dem er det viktig å drepe terroristene, sier Eric Denécé ved Det franske senteret for etterretningsforskning til NTB.

Les også: Målrettede terrorister plukket ut gisler

– Står alene

Han mener det var naturlig for Algerie selv å gjennomføre militæraksjonen mot det beleirede Statoil-anlegget. Et land som har drevet sin egen krig mot terror i årevis og er vant til store menneskelige tap, vender seg ikke med selvfølge til andre land.

– Algerie har kjempet mot terrorisme i 20 år. Ingen har hjulpet dem, sier Denécé om den algeriske tankegangen om at landet står alene.

– Man må også huske at det var over 600 personer på stedet, ikke bare gruppen av vestlige, sier Denécé om det han derfor kaller et algerisk anliggende.

Les også: Dette er de norske gislene ved Statoil-anlegget

Handlet om mer enn vestlige

Sikkerhetseksperten mener det kunne vært annerledes hvis gislene for eksempel kun var amerikanske. Men den situasjonen Algerie håndterte, handlet om 600 personer hvorav rundt 40 var vestlige.

– Det er et spørsmål om suverenitet. Dersom man hadde hatt en lignende situasjon i Norge, ser jeg ikke for meg at det var opp til franske myndigheter eller algeriske myndigheter hva man skulle gjort, sier Denécé.