Lund: – En ekstrem påkjenning for våre ansatte

Your browser doesn't support HTML5 video.

- En ekstrem påkjenning
Statoil-sjef Helge Lund sier situasjonen ved gassanalegget i Algerie fortsatt er uavklart og at den er en ekstrem påkjenning for selskapets ansatte.

Fakta om gisselsituasjonen i Algerie:  

* Statoil fikk melding klokken 6.50 onsdag om angrepet mot gassanlegget In Aménas midt i ørkenen øst i Algerie. Angrepet utviklet seg etter hvert til en gisselsituasjon.

* Onsdag morgen var det 17 Statoil-medarbeidere i og ved anlegget. 13 av dem er nordmenn. Fem av de 17 er brakt i sikkerhet. Av de tolv som ikke er gjort rede for er det ni nordmenn og tre utenlandske ansatte.

* Ifølge flere medier er til sammen 41 personer tatt som gisler, men verken Statoil eller andre berørte parter vil bekrefte dette tallet.

* Gislene skal være fra ni eller ti land. Sju skal være amerikanere, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI. I tillegg er gislene fra blant annet Norge, Frankrike, Japan, Irland, Malaysia, Filippinene og Algerie.

* Islamistene som står bak gisselaksjonen tilhører trolig gruppen Katiba des Moulathamine, og de sier angrepet er en hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali. Gisseltakerne krever at 100 islamister som sitter fanget i Algerie, løslates.

*Den algeriske innenriksministeren bekrefter at gisseltakerne er algeriske statsborgere som opererer under ordre fra den militante islamisten Mokhtar Belmokhtar.

* In Aménas er et våtgass-felt som opereres av Statoil sammen med BP og Algeries statlige olje- og gasselskap, Sonatrach.

En tydelig preget Lund stilte torsdag morgen på pressekonferanse ved Statoils hovedkontor på Forus:

– Jeg kommer nettopp fra et møte med vår beredskapsorganisasjon, og kan si at det ikke har kommet informasjon som gir noen vesentlige endringer fra det vi kunne si i går. Situasjonen er fortsatt uavklart og svært alvorlig, sier Lund på en pressekonferanse torsdag morgen.

Se mer fra pressekonferansen i morges.

Han bekrefter at det er 17 Statoil-ansatte som er direkte berørt og at fem av disse er i sikkerhet. Situasjonen er uavklart for tolv personer.

Blant disse er det ni nordmenn og tre lokalt ansatte:

– Våre medarbeidere på In Aménas opplever nå en ekstrem påkjenning. Dette er alle erfarne og avholdte Statoil-medarbeidere, de fleste med lang fartstid i regionen.

To skadet

Det ble onsdag kjent at to Statoil-ansatte er skadd, men at situasjonen ikke skal være alvorlig for dem. Selskapet har ikke gitt noe informasjon om de to som kan bidra til å identifisere dem eller hvorvidt de er blant de fem som er i sikkerhet.

– Jeg ber om forståelse for at vi ikke kan gi mer detaljert informasjon nå, eller å si noe som kan bidra til å identifisere enkeltpersoner. Vi ønsker ikke på noen måte at situasjonen for våre medarbeidere kan svekkes, sier Lund.

– All vår kraft er rettet mot å få våre ansatte trygt hjem, men når det gjelder løsningen på denne situasjonen, altså frigivelse av gislene, er jeg forhindret fra å si noe om dette, sier Lund.

Han bekreftet kun at det pågår et samarbeid og løpende dialog mellom de berørte selskapene og myndighetene i Algerie, Norge og internasjonalt.

Les også: - Gislene har bombebelter

Støtter pårørende

Lund understreker at Statoil gjør alt de kan for å følge opp og ivareta pårørende, kolleger og alle som er berørt av gisselaksjonen i Algerie.

– Det gjelder både ved pårørendesenteret i Bergen og andre steder i landet, sier Lund.

Han reiser til Bergen for å møte pårørende torsdag, sammen med konsernsjef for utvikling og produksjon internasjonalt, Lars Christian Bacher.

På pressekonferansen fikk Lund spørsmål om hva han vil si til Statoil-ansatte andre steder i utlandet.

– Vi gjør grundige sikkerhetsvurderinger. Nå har vi totalt sett ett fokus, og det er å bidra til at denne situasjonen blir løst på en måte som gjør at vi får våre medarbeidere tilbake til hjemmene sine, sier Lund.

Les også: - Ingenting som tilsier at nordmenn er drept

Økt beredskap

Lund sier Statoil har økt beredskapsnivået på enkelte andre installasjoner.

– Også andre deler av selskapet, som arbeider nært med In Aménas, følges spesielt opp med informasjon og støtte, sier Lund.

In Aménas består av et prosessanlegg og et boligområdet. Det er 3,7 kilometer mellom disse. I tillegg er det en landsby og en militærleir på området, og det er der de fem har klart å søke tilflukt.

Produksjonen ved anlegget er stengt etter gisselaksjonen.

Helge Lund var på reise i Asia da han onsdag fikk melding om angrepet. Han gjorde vendereis og satte straks i gang prosessene Statoil har trent på:

– Det går aldri an personlig å forberede seg hundre prosent på dette, men vi trener jevnlig på denne typen situasjoner. Det er den beste måten man kan forberede seg på, trening, trening, trening.

Les også: Islamistene skal ha motstått angrep fra hæren

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette er Statoils virksomheter i Algerie