Tørkerammede bønder i USA gleder seg over «Isaac»

Hank Plauche i Kiln i Mississippi har brukt en vannscooter for å ta seg fram etter at elven Jourdan flommet over da orkanen Isaac passerte. Selv om Plauche synes han fikk mer enn nok regn, gleder bønder lenger nord seg over å få regn til sine tørkerammede avlinger med korn og mais. Foto: Michael Spooneybarger (Reuters) Les mer Lukk

Mange bønder ser fram til at stormen «Isaac» skal bringe med seg regn til de tørkerammede områdene i USA.

Riktig nok har «Isaac» ødelagt store avlinger med ris, bomull, sukkerrør og soyabønner på sin voldsomme ferd gjennom Sørstatene de siste dagene.

Men andre steder i USA, som denne sommeren har vært rammet av den verste tørken på over 50 år, ser folk fram mot alt regnet som følger med stormen. Mange håper at noe av korn- og maisavlingene kan reddes og at elver som er viktige transportårer igjen blir fylt opp.

Les også: Isaac nedgraderes til tropisk lavtrykk

– Vannmangelen har vært så stor at det vil ta opp mot 250 til 400 millimeter nedbør over en lengre periode for å etterfylle fuktighetsmangelen i jordsmonnet, sier meteorolog Andy Karst ved den amerikanske værvarslingstjenesten World Weather Inc.

– Men regnet som kommer nå vil hjelpe, og det vil også fylle opp noen av elvene og få lektertrafikken i gang igjen, sier Karst.

Les også: Isaac hamret løs på New Orleans

Orkanen «Isaac», som feide over Mississippi og Louisiana onsdag, svekket seg i løpet av torsdag til et såkalt tropisk lavtrykk, og er nå på vei nordover mot Arkansas. Deretter ventes den å fortsette mot Midtvesten.

– De største nedbørsmengdene falt over Louisiana, opp mot 400 millimeter. De neste dagene og ventes det mellom 50 og 120 millimeter i det sentrale Midtvesten, opplyser Karst.

Les også:

Hundretusener i USA uten strøm

Isaac vekker vonde minner i New Orleans

Les flere nyheter