Utvider søket etter savnede polakker i Hordaland

Båter søker lørdag etter tre polakker som er savnet etter båtforlis på Etnefjorden. En mann er funnet død. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix) Les mer Lukk

Politiet utvider søkeområdet etter de tre polakkene som er savnet etter et forlis i Etnefjorden i Hordaland natt til lørdag.

Letingen pågikk fortsatt lørdag ettermiddag etter tre polakker i 20-årene som er savnet etter et forlis på Etnefjorden i Hordaland. En fjerde polakk ble funnet omkommet natt til lørdag.

– De tre savnede er fremdeles ikke funnet. Søket fortsetter for fullt, og vi får nå bistand av redningshunder til strandsøk, opplyser operasjonsleder Norunn Byrknes i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt ved 17 tiden.

Foruten fem redningshunder deltar redningshelikopter, en redningsskøyte, mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp og lokale båter i letingen. Rundt 30 letemannskaper og åtte båter er med i søket etter de tre mennene. Søket skjer både til sjøs og på land.

Parallelt med letingen har politiet rekvirert et firma som skal lete på sjøbunnen.

Utvider søkeområde

Søket er utvidet og omfatter nå hele Etnefjorden, ikke bare den ytterste halvdelen

– Søkeområdet har blitt doblet. Åtte båter ligger side om side og søker parallelt innover fjorden, sier skipper Stig Skarshaug i Redningsskøyta Bergen Kreds til VG.

De fire bodde i denne hytten i Osvågen ved Etne. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Vi har gått ut og inn fjorden åtte ganger. Den ytterste halvdelen av Etnefjorden er veldig godt søkt, i alle fall på overflaten, sier Skarshaug.

Fisketur

Til sammen fem polske turister hadde leid en hytte i Osvågen i Etne. Fire av mennene la ut på fisketur i en 14 fots åpen plastbåt ved 15-16-tiden fredag mens den femte var igjen i hytta. Han varslet politiet klokken 23.20 fredag kveld da han ikke fikk kontakt med sine landsmenn. Ingen av dem skal ha hatt redningsvester på seg da de la ut.

Ved femtiden natt til lørdag ble én av mennene funnet omkommet i sjøen. Båten ble funnet kantret en time tidligere ved Bjørgjo på sørsiden av Etnefjorden. Båten lå med kjølen i været og slo mot fjæresteinene. Påhengsmotoren ble funnet på bunnen like ved. I propellen var det rester av fiskesnøre, og politiet ser ikke bort fra at polakkene kan ha fått motorproblemer, skriver Bergens Tidende.

De fire polakkene bodde i hytten bak i Osvågen. Gisle Sørheim (t.v.) fra Røde Kors Hjelpekorps og Jan Hagen, Tom Smedegård og Sverre Jåstad, alle i styre for hytteutleien, synes det er tragisk at fire gjester har forlist med båt på Etnefjorden.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Lokalfolk opplyser til avisen at det er sterke strømmer i Etnefjorden.

Greie leteforhold

Politiets innsatsleder Øyvind Dybing opplyser til Haugesunds Avis at politiet ønsker informasjon fra folk som kan ha sett båten med de polske mennene fredag kveld eller natt til lørdag. Dette kan gi viktige opplysninger om hvor det skal søkes, forteller han.

Det var lørdag overskyet og regn i området. Leteforholdene blir betegnet som greie, men sikten i sjøen er dårlig på grunn av alger.

– Store deler av fjorden er dessuten brådyp, og det er 194 meter dypt på det dypeste, sier skipper Stig Skarshaug på redningsskøyta Bergen Kreds til Bergensavisen.

Redningsskøyta er utstyrt både med visuelt og infrarødt kamera.

Hytteområdet hvor polakkene tok inn, tilhører Odda Kjemiske Arbeiderforening. Lederen i foreningen, Einar Mikkelsen, opplyser til NRK at tolk og kriseteam er på plass for å ta seg av de nærmere 20 gjestene som for tiden bor i campinghytter på området. Flere av gjestene er polakker.

Les flere nyheter