Uklart om Mubaraks helsetilstand

Egypts avsatte president ligger i koma og er koblet til respirator etter å ha fått hjertesvikt og hjerneslag tirsdag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Egypts tidligere president Hosni Mubarak ligger i koma på et militærsykehus i Kairo. Samtidig øker spenningen i landet, der resultatet av presidentvalget ennå ikke er klart.

Begge presidentkandidatene hevder å ha vunnet søndagens valg. Samtidig holder militærrådet, som har styrt Egypt siden Mubarak ble avsatt i fjor, fortsatt fast på makten.

– Mubarak er ikke klinisk død, som det tidligere ble hevdet. Han ligger i koma, og legene forsøker å gjenopplive ham, sier en sykehuskilde.

– Han er koblet til en respirator som hjelper ham med å puste, sier kilden.

Opplysningen bekreftes av et anonymt medlem av militærrådet.

Les også: Nasjonalforsamlingen i Egypt oppløst

Gjenopplivet

Det statlige nyhetsbyrået MENA meldte tirsdag kveld at Mubarak var erklært klinisk død etter å ha fått hjertestans i fengselet tidligere på kvelden. Ifølge nyhetsmeldingene ble han gjenopplivet av fengselslegen. Men så kom det melding om at han hadde fått slag, og han ble så overført til et militærsykehus.

Mubarak ledet Egypt i 30 år, fram til han ble avsatt under revolusjonen i februar fjor.

For knappe tre uker siden ble han dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt soldater ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter. Over 850 mennesker ble drept i løpet av få uker.

Ekspresidentens helsetilstand skal ha blitt dårligere under rettssaken, og han møtte nesten alltid i retten liggende på en båre.

Etter at dommen falt tidligere i måneden forverret helsen seg markant. Ifølge fengselskilder led han av alvorlig depresjon, høyt blodtrykk og pustebesvær.

Les også: Lange køer foran valglokaler i Egypt

Store utfordringer

Nyheten om Mubaraks sterkt svekkede helsetilstand kommer samtidig som egypterne venter på å få vite hvem som blir landets nye president. Den statseide avisen Al-Ahram kaller ventetiden «de mest avgjørende timene i landets historie».

Valgresultatet var i utgangspunktet ventet torsdag, men det kan komme til å drøye enda lenger. Onsdag kveld sa valgkommisjonen at den fremdeles går gjennom klagene som er kommet inn fra presidentkandidatene.

– Vi kan ikke si akkurat når valgresultatet vil bli kunngjort fordi vi nå er i en fase hvor vi lytter til partene, sier kommisjonens generalsekretær Hatem Bagato.

Begge presidentkandidatene har kommet med beskyldninger om valgfusk.

Les også: Tidligere spionsjef i Egypt stiller i presidentvalget

Beskyldninger om valgfusk

Det muslimske brorskap hevdet mandag at deres kandidat, Mohamed Morsy, hadde vunnet. Samtidig hevder rivalen Ahmed Shafik, som var statsminister i Mubaraks siste regjering, at han fikk flest stemmer.

Shafik anklager brorskapet for å trikse med tallene og holder fast på at det offisielle valgresultatet vil vise at han er landets nye president.

Mubaraks etterfølger arver en vanskelig jobb, med svak økonomi og en spent situasjon i befolkningen. Den største utfordringen blir å samle en splittet nasjon etter revolusjonen i fjor.

Les flere nyheter