– Sudan har erklært krig mot Sør-Sudan

KRIG: Sør-Sudans president Salva Kiir møtte tirsdag Kinas president Hu Jintao i Beijing, samtidig som grenseområder i Sør-Sudan ble bombardert av sudanske kampfly. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Sør-Sudans president Salva Kiir anklager Sudan for å ha kommet med en krigserklæring mot landet hans. Kina ber begge land om å roe seg.

– Vår nabo i Khartoum har erklært krig mot republikken Sør-Sudan, sa president Salva Kiir da han tirsdag møtte sin kinesiske kollega Hu Jintao i Beijing.

Hu oppfordret på sin side både Sudan og Sør-Sudan til å vise tilbakeholdenhet.

Han ber begge land om å sette sine folks interesser og den regionale sikkerheten først, respektere hverandres suverenitet og opptre rolig, ifølge kinesisk fjernsyn.

– Kina håper oppriktig at Sør-Sudan og Sudan kan bli gode naboer som lever side om side som venner og gode partnere, og som utvikler seg sammen, sa Hu.

Samarbeidspartner

Kina har lenge vært en viktig samarbeidspartner for Sudan og har også store interesser i Sør-Sudan, ikke minst på grunn av landets rike oljeressurser.

En rekke land har forsøkt å roe ned konflikten mellom de to landene, som for mindre enn ett år siden var ett land. Men til ingen nytte.

Tirsdag indikerte Sudans utenriksminister at han var villig til å diskutere sikkerhet med motparten i Sør-Sudan.

– Jeg er klar for samtaler, men det er snakk om sikkerhetsspørsmål, sier Ali Ahmed Karti til pressen etter å ha møtt representanter fra Den afrikanske union i Addis Abeba.

Les også: Lovet å trekke seg ut av Sudan

Gahr Støre: - Krever umiddelbar stans i krigshandlingene

I en pressemelding fra norsk UD tirsdag kveld, uttrykker utenriksminister Jonas Gahr Støre bekymring for situasjonen mellom Sudan og Sør-Sudan.

- Det er positivt at sørsudanske styrker nå har trukket seg ut av det omstridte området Heglig. Samtidig ser vi at Sudan har trappet opp bombingen av Sør-Sudans teritorium. Vi krever en umiddelbar stans i krigshandlingene, sier Gahr Støre.

Norge oppfordrer også begge prater til å avstå fra uttalelser og handlinger som kan bidra til å forverre situasjonen.

Les også: Sudans hær på vei mot omstridt grenseområde

Nye angrep

Sudanske kampfly angrep natt til tirsdag igjen grenseområder som er rike på olje. Angrepene var rettet mot Panakwach og Lalop i delstaten Unity i sør, samt mot grenseposten Teshwin.

De siste dagene er det meldt om kraftige kamper i grenseområdene. Mandag ble det også meldt om bombardement i byen Bentiu 60 kilometer fra frontlinjen. Angrepene mot byen fortsatte fram mot tirsdag morgen, ifølge guvernør Taban Deng i delstaten Unity.


Les flere nyheter