Vågå-ordførerens forsvarer overrasket over tiltalen

FORSVARER ØYGARD: Mette Yvonne Larsen. Foto: Heiko Junge/ NTB scanpix Les mer Lukk

Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) ser muligheten til å renvaske seg i retten etter at han torsdag ble tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente. Det første overgrepet skal ha skjedd da jenta var under 14 år.

Tiltalen gjelder et tilfelle av seksuell omgang med jenta da hun var under 14 år samt flere tilfeller av seksuell omgang mens hun var mellom 14 og 16 år.

Ifølge tiltalen Hedmark og Oppland statsadvokatembeter tok ut torsdag, skjedde overgrepene i tidsrommet fra 20. oktober 2009 til torsdag 1. september 2011.

De skal ha skjedd både i Øygards bolig, på hans hytte og på flere hoteller.

Les også: Vågå-ordføreren er tiltalt

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere bevisene eller enkelte deler av saken, bortsett fra at det er en samlet vurdering av alle bevisene i saken som har ført til en tiltale.

– Noe mer konkret vil jeg ikke være, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til NTB.

Overbevist

Det som virker klart er at statsadvokaten mener å ha en god sak. Statsadvokaten må være overbevist om at vilkårene for straffskyld er til stede, og at det lar seg bevisføre i retten. Ellers skal det ikke tas ut tiltale.

Ordførerens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier til Aftenposten at hun er overrasket over at politiet mener at bevissituasjonen tilsier at det skal tas ut tiltale.

– Men Rune Øygard ser på dette som en mulighet til å få bli helt renvasket, i stedet for at saken blir henlagt, og det er en uklarhet rundt om han har begått disse handlingene eller ei, sier Larsen.

Rune Øygard har hele tiden nektet skyld for overgrepene.

– Det er en belastning for ham at det er tatt ut tiltale, men dette er en mulighet til å få saken godt belyst. Vi har tillit til at retten vil skjønne at han ikke har begått disse handlingene, sier Larsen.

Fornøyd

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal er fornøyd med at det nå er tatt ut tiltale.

– Jeg er glad for at det endelig er tatt ut en tiltalebeslutning. Jeg har ikke rukket å snakke med min klient ennå, men er sikker på at hun er glad for at det er tatt ut tiltale, sier Braathen Hjortdal, til NRK.

At tiltalen er skjerpet siden det nå er snakk om seksuell omgang med jenta før hun var 14 år, er ikke Hjortdal overrasket over.

– Det har jeg ventet på, sier Braathen Hjortdal.

Sykmeldt

Politiet startet etterforskningen mot ordføreren i september i fjor.

Arbeiderpartipolitikeren Rune Øygard har vært ordfører i Vågå i Oppland siden 1995. Han ble i fjor høst siktet for seksuelle overgrep mot en nå 16 år gammel jente.

Øygard har vært sykmeldt nesten sammenhengende siden han ble siktet, og er fortsatt sykmeldt 90 prosent, opplyser rådmann Tor Arne Gangsø til NTB. Ifølge Gangsø er det først og fremst opp til Øygard selv om han vil fortsette å jobbe i kommunen nå som tiltalen er tatt ut.

– Spørsmålet om suspensjon er ikke relevant i forbindelse med de oppgavene han er satt til å gjøre i kommunen, sier Gangsø.

Les flere nyheter