USA advarer på nytt mot å angripe Iran

President Barack Obama advarer nok en gang Israel mot å gå til militært angrep mot Iran. Neste uke får han besøk av statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

President Barack Obama advarer på nytt mot å bruke militærmakt mot Iran, slik Israel gjentatte ganger har truet med.

Advarselen kommer få dager før Obama tar imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus.

– Enhver militæraksjon i den regionen vil resultere i økt ustabilitet, sier en talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

– Iran grenser både til Afghanistan og Irak. Vi har sivilt personell i Irak, og vi har militært og sivilt personell i Afghanistan, påpeker han.

USA har heller ingen beviser for at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, understreker Carney.

Les også: Tror ikke Israel vil lykkes med Iran-angrep

Obama-administrasjonen mener derfor at det må finnes en politisk løsning på atomstriden med Iran, som inkluderer regelmessige inspeksjoner fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

– Vi fortsetter med å øke presset på Iran. Det er også viktig å merke seg at selv om Teheran ikke alltid har levd opp til sine internasjonale forpliktelser, så har vi innsyn i deres program, sier Carney.

Iran fastholder at landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter og knyttet til elektrisitetsproduksjon og kraftbehandling.

Israel anklager iranerne for å utvikle atomvåpen i skjul, noe amerikansk etterretning, Pentagon og Det hvite hus sier at det ikke foreligger beviser for.

Les flere nyheter her