Merkel fikk ingen løfter fra Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg hadde ingen konkrete løfter om økonomisk hjelp i ermet da han onsdag møtte Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Jens Stoltenberg åpner for ytterligere IMF-bidrag for å hjelpe eurosonen, men kom ikke med konkrete løfter om mer penger da han onsdag møtte Tysklands Angela Merkel.

– Norge har bidratt til Det internasjonale pengefondet. Og vi har gjort det klart at vi er klare til å øke våre innskudd i IMF som del av at flere land bidrar. Men det er lån der vi stiller krav til sikkerhet og rente, sier Stoltenberg (Ap) til NTB.

Onsdag kveld ble han tatt imot av sin tyske kollega Angela Merkel i Berlin for samtaler om gjeldskrisen.

Men han hadde ikke med seg løfter om mer hjelp, selv om finansministrene i eurosonen denne uken ba land i Europa bidra med mer penger til IMF for å styrke det midlertidige krisefondet EFSF.

Stas

Merkel gjorde stas på sin norske kollega ved å ta i mot ham på den staselige gjesteboligen Meseberg, Den er vanligvis forbeholdt besøk fra verdens mektigste statsledere, blant andre George W. Bush og Dmitrij Medvedev.

– Jeg forventer at det tette samarbeidet vi alltid har hatt med Norge fortsetter, og at Norge kan bidra til å opprettholde arbeidsplasser i Europa, sa Merkel til norske og tyske journalister foran en arbeidsmiddag med Stoltenberg.

Les også: Seks sentralbanker sammen om krisetiltak

Den tyske statsministeren er under enormt press. Hele eurosonen bønnfaller henne om å redde euroen, og Tyskland er nå isolert i sin motstand mot å la Den europeiske sentralbanken (ECB) starte seddelpressen for å få ro i markedet og rentenivået ned.

Ikke ECB-råd

Jens Stoltenberg vil imidlertid ikke gi Merkel det samme rådet.

– Jeg vil nøye meg med å si at det er eurolandene selv som må bestemme hva som er mest effektivt.

– Men jeg føyer til at det er viktig at de landene som har de største gjeldsproblemene, viser evne til å håndtere gjelden. Gjør de det, mener jeg at EU og IMF bør være beredt til å stille opp med nye lån, sier Stoltenberg.

Les også: - Euroen kan knekke iløpet av uker

Han understreker at hva Tyskland faller ned på, blir avgjørende for Europa og norske arbeidsplasser.

Norge rammes

– Spørsmålet er ikke om Norge blir rammet, men hvor hardt vi blir rammet, sier Stoltenberg.

Merkel insisterer på at strengere budsjettkontroll og et tettere samarbeid i eurosonen må på plass først.

– På den måten kan vi få tilbake tilliten i finansmarkedene. Det er viktig å vise markedene at vi ikke bare kommer med tomme uttalelser, sa hun onsdag kveld.

Finansministrene i EU forventer at ECB vil gå tungt inn for å roe ned finansmarkedene dersom EUs stats- og regjeringssjefer på toppmøtet neste uke beveger seg mot en tettere økonomisk union, melder Reuters.

Utøya

Toppmøtet blir beskrevet som en siste sjanse til å gjenopprette tilliten i finansmarkedene.

På pressekonferansen med Stoltenberg onsdag kveld uttrykte Merkel også medfølelse med Utøya-ofrene og berømmet hvordan den norske befolkningen håndterte katastrofen.

Stoltenberg takket på sin side Merkel og tyskerne for varmen de har vist, og rettet en personlig takk til de tyske turistene som risikerte livet ved å hjelpe ungdommene som flyktet fra Utøya.

Les flere nyheter her