Politiet reagerer:

- VG-oppslag er uheldig

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby er lite fornøyd med at det lekker informasjon til pressen i terrorsaken. (Foto: SCanpix). Les mer Lukk

Vil granske lekkasjene rundt avhørene av Anders Behring Breivik.

Uttalelsen fra politiet fredag kommer som en reaksjon på VG-oppslaget samme dag over elleve sider om hva Anders Behring Breivik har sagt i politiavhør.

Politiet opplyser at 78 bistandsadvokater til nå har fått dokumentene, og at man vil granske lekkasjene.

- Skjedde 17. november

Politiet viser til at man tidligere har fått rettens medhold i at Breiviks forklaringer og flere dokumenter knyttet til disse, ikke skulle gjøres tilgjengelig for bistandsadvokatene.

Men politiet har likevel informert en del av bistandsadvokatene ved å oversende dem «en del dokumenter».

– Dette skjedde 17. november. Så langt har 78 av 171 bistandsadvokater mottatt disse, skriver politiet.

Les også: Breivik mislyktes med bomben mot høyblokken

– Disse dokumentene har vært en del av saksdokumentene i flere måneder og har vært tilgjengelige for politiet og forsvarer, heter det videre.

– I forbindelse med utlevering av dokumentene til bistandsadvokatene, var politiet opptatt av at det samtidig ble gitt tidlig varsling til de fornærmede, pårørende og øvrige impliserte om at det ville være en fare for at sensitiv informasjon kunne bli kjent i mediene.

- Selv om politiet finner det uheldig at opplysningene nå er gjort kjent, er det ikke opplysninger som i stor grad vil skade etterforskningen. Vi tar lekkasjene alvorlig og vil undersøke hvor kommer fra, sier politadvokat Pål Fredrik-Hjort Kraby.

VG:- Bare positive tilbakemeldinger

VGs ansvarlige redaktør Torry Pedersen forteller at reaksjonene på oppslaget om hva Anders Behring Breivik har sagt i politiavhør, har vært positive. Han vil ikke gå inn på hva slags materiale VG sitter på.

– De eneste reaksjonene jeg har fått på e-post har så langt har vært at dette er bra, sier Pedersen til NTB.

I en presentasjon av de elleve sidene med gjengivelse av hva Anders Behring Breivik har sagt i politiavhør, skriver VG-sjefen at «vi har valgt å utelate deler av det han har sagt i avhør».

Han skriver også at avisen i denne omgang utelater detaljerte beskrivelser Breivik har gitt politiet om drapene på Utøya og Breiviks egne ord og utlegninger om det ideologiske grunnlaget for forbrytelsene.

– Dette kan tolkes som at dere sitter på alt avhørsmaterialet?

– Nei, man kan ikke trekke den konklusjonen. Det jeg sier er at vi har redigert det vi har tilgang til, sier Torry Pedersen.

Han vil heller ikke kommentere hvor VG har avhørsmaterialet fra.

– Det kan vel ikke være så mange muligheter?

– Jeg kommenterer av prinsipp ikke kildegrunnlaget for våre saker, verken i innskrenkende eller utvidende retning, svarer VG-redaktøren.

Les også: Støre og Brundtland var hovedmålene til Breivik

Les flere saker her