USA vil ta lederrolle i stillehavsregionen

STØTTES AV FOLKET: Australiere flest applauderer USAs interesse for den tidligere britiske kolonien. Australias statsminister Julia Gillard tar imot Obamas marinesoldater med åpne armer. Foto: Reuters Les mer Lukk

USAs president sier han vil rette oppmerksomheten mot stillehavsregionen nå som krigene i Irak og Afghanistan ebber ut.

– Vi er her for å bli, sa Barack Obama da han torsdag talte til de folkevalgte i Australia, og han var ikke snau da han proklamere USA som en stillehavsmakt som vil være med på å utforme regionens framtid.

Militært nærvær

– Som verdens raskest voksende region, og hjemmet til mer enn halve den globale økonomien, er Asia kritisk for at jeg skal kunne nå mitt høyeste mål: Å skape jobber og muligheter for det amerikanske folk, fortalte han til parlamentet i Canberra.

Les også: Obama forsikret mot krokodiller

Det militære nærværet er det første aspektet ved Obamas uttalelse som kommer til syne. Neste år blir 200– 250 amerikanske soldater utplassert i det nordlige Australia, noe som ifølge Obama vil bidra til å opprettholde «sikkerhetsarkitekturen» i regionen.

Gjestfrie australiere

Men De grønnes partileder Bob Brown er negativ til at den 60 år gamle militæralliansen blir gjenopptatt.

– De er her for å utligne Kinas økende militærmakt. De er ikke her for australiernes sikkerhet, sa han før han stemplet seg inn i parlamentsbygningen for å høre Obamas tale.

Men australiere flest vil mer enn gjerne være vertskap for USAs soldater. Amerikanerne er igjen populære i Australia. En meningsmåling som er gjennomført av den uavhengige tenketanken Lowy, viser at 55 prosent ikke bare støtter flere utplasseringer, men en velfungerende amerikansk militærbase på australsk jord.

Les også: Skudd mot Det hvite hus - 21-åring pågrepet

Målingen viser også at 59 prosent mener at det er svært viktig for australsk sikkerhet at det blir blåst nytt liv i sikkerhetsalliansen, mot 36 prosent i 2007.

Usikker sikkerhet

Men Kina stiller i likhet med Brown, spørsmål ved hvor sikkert det vil være å ha det amerikanske forsvaret i nabolaget.

Ifølge pressetalsmann Liu Weimin i det kinesiske utenriksdepartementet er det ikke gitt at styrking av militære allianser vil bidra til å sikre fred og utvikling i regionen.

Obama understreker på sin side at Kina må opptre ansvarlig som internasjonal stormakt.

Klar tale

Under talen i Canberra forsikret Obama at han ønsker å fortsette å samarbeide med Kina, men at han forbeholder seg retten å snakke fritt om forskjellene dem imellom – inkludert om menneskerettigheter.

– Vi vil fortsette vårt forsøk på å bygge et samarbeidsforhold med Kina, selv om vi fortsetter å snakke åpent med Beijing om viktigheten av å følge internasjonale normer og respektere de universelle menneskerettighetene til det kinesiske folk, sa Obama til de australske folkevalgte.

Sør-Kinahavet

USA og Kina så onsdag ut til å være på vei mot en politisk konfrontasjon om Sør-Kinahavet. Landene utvekslet advarsler om det omstridte havområdet.

Les også: Rammene klare for verdens største frihandelsavtale

Kina har det siste året opptrådt på en måte andre, mindre stater mener har vært aggressiv. Men Kina anklager de andre statene for selv å provosere.

Det østasiatiske ASEAN-toppmøtet skjer på Bali i Indonesia. I tillegg til Kina og Filippinene har Taiwan, Vietnam, Malaysia og Brunei krav i området.

Utenriksminister Hillary Clinton sa onsdag mens hun besøkte Filippinene at trusler er helt uakseptabelt.

– Ethvert land med et krav har rett til å fremme det kravet. Men de har ikke lov til å forfølge kravet med trusler eller tvang, sa Clinton.

Les flere nyheter