Australia på vakt mot Breivik-etterligninger

Australias sikkerhetssjef advarer mot risikoen for radikaliserte, hjemlige terrorister. Angrep som ligner på terroren i Norge 22. juli, kan ikke utelukkes.

Fortsatt regner australske sikkerhetstjenester risikoen for terrorhandlinger begått av ekstreme islamister som den største trusselen.

– Det er fortsatt til stor bekymring at al-Qaida og deres antivestlige terrorpartnere har utropt Australia til et legitimt angrepsmål, sa David Irvine, generaldirektør i den australske sikkerhetstjenesten ASIO (Australian Security Intelligence Organisation), i en tale på Universitetet i Adelaide sent mandag.

– Men vi er også bekymret for det lille antallet australiere som har tatt til seg voldelige, religiøs ideologisk ekstremisme og har planlagt eller planlegger terrorhandlinger i Australia eller i utlandet.

Irvine sa at lignende hendelser som terroren i Norge 22. juli ikke kan utelukkes i Australia.

– Vi er særlig bekymret for såkalte «ensomme ulver» eller såkalte «stå alene»-grupper, som handler uavhengig og etterlater få spor om sine ondskapsfulle hensikter, understreket han.

Han sa at terrorplanlegging av aksjoner på australsk jord har skjedd etter angrepene mot USA 11. september 2001, men at de er blitt forhindret og stoppet av ASIO og samarbeidende organisasjoner.

Fire større terrorplaner er blitt avslørt i Australia siden 11. september 2001. Av til sammen 38 tiltalte i de fire sakene, var 37 australske statsborgere.

Irvine har ledet ASIO i vel to år. Han var tidligere sjef for Australias utenlandsetterretning ASIS (Australian Secret Intelligence Service).