Lynnedslag og vann skapte problemer på Østlandet

Lyn og torden og mye regn har preget været på Østlandet lørdag. Her ser du Oslo havn fra en lignende situasjon for noen år tilbake. Arkivfoto: Tore Meek (Scanpix) Les mer Lukk

Torden, lynnedslag og enorme nedbørsmengder skapte store problemer mange steder på Østlandet lørdag formiddag.

I Kongsberg holdt vannmassene på å sette hele byens kloakksystem ut av spill. Stikkrenner og rørsystemer ble overbelastet, noe som førte til oversvømmelser og lekkasjer på kloakksystemet. Kloakklukta river ille i nesa, skrev lokalavisa Laagendalsposten.

Mange fikk kjellerne fulle av vann, og brannvesenet måtte trå til og dele ut pumper.

Les også: Fare for oversvømmelser

Barnehage i brann

På Vestskogen på Nøtterøy i Vestfold skvatt naboer til da lynet slo ned i Steinerskolens barnehage. Vitner forteller at flammene sto gjennom taket allerede før brannvesenet kom til stedet. Ingen personer ble skadd.

– Jeg hørte et smell og så et kraftig lys, forteller et vitne til lynnedslaget til Tønsbergs Blad.

I Mjøndalen i Buskerud melder Søndre Buskerud politidistrikt om at det tok fyr i en garasje som følge av lynnedslag. Heller ikke her ble noen skadd. På Nadderud i Bærum slo lynet ned i en enebolig, men uten at noen ble skadd, opplyser Asker og Bærum politidistrikt.

Slo ut jernbanen

Også jernbanen ble rammet av uværet. Ved 12-tiden slo lynet ut signalanlegget ved Langhus stasjon på Østfoldbanen, noe som førte til forsinkelser og innstilte tog.

– Lynnedslaget på Langhus stasjon skjedde i 12-tida. Jeg var selv i Oslo da tordenværet kom og hørte at det smalt skikkelig. Togene ble innstilt mellom Kolbotn og Ski, men Østfoldbanen til Halden kunne gå som normalt gjennom Langhus, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

Været der du er

Litt etter klokken 18 var problemene ved Langhus rettet opp.

Ikke ekstremt

Ved Meteorologisk institutt i Oslo har man fulgt nøye med på uværet som bokstavelig talt dundret over Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus på en knapp time lørdag.

– Uværet kom fort og var aller mest aktivt sør for Oslo, men var egentlig ganske kortvarig. Det varte nok ikke mer enn en snau time. Og vi hadde ikke ekstreme mengder lyn, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

Han forteller at uværet skyldes den fuktige og varme lufta vi har hatt de siste dagene, men som nå er i ferd med å fortrenges av kjøligere luft fra sørvest.

– Denne kjøligere lufta har utløst tordenværene og gitt oss et skikkelig grått, tungt, kompakt og lavt skydekke. Det har ikke vært lett å se at tordenværet har nærmet seg, sier meteorologen.

Søndag blir det noe kjøligere og klarere og dermed mindre fare for å oppleve naturens eget fyrverkeri.

(©NTB)


Les flere nyheter her