Skjebneuke for Dominique Strauss-Kahn

Den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF Dominique Strauss-Kahn (til venstre) er blitt anklaget for voldtektsforsøk av hotellstuepiken Nafissatou Diallo (til høyre). Men muligheten for at hele eller deler av siktelsen mot Strauss-Kahn blir frafalt er økende, sier Diallos advokat til avisen New York Times. Et nytt rettsmøte i saken er berammet til tirsdag. Foto: REUTERS / Todd Heisler / SCANPIX Les mer Lukk

I løpet av uken kan Dominique Strauss-Kahn være en fri mann og få reise hjem til Paris. Anklagene mot den tidligere IMF-sjefen om voldtektsforsøk vakler.

Muligheten er økende for at hele eller deler av siktelsen mot ekssjefen for Det internasjonale pengefondet blir frafalt, sier advokaten for kvinnen han skal ha overfalt. Kvinnen er innkalt til møte hos statsadvokat Cyrus Vance i New York mandag.

Kvinnens advokat Kenneth Thompson sier til avisen New York Times at han ikke ser bort fra at hele siktelsen kan bli droppet.

– Mitt inntrykk er at de enten legger hele saken til side, eller at noen av punktene i siktelsen blir frafalt, framholder han.

Anklagen

Stuepiken Nafissatou Diallo på Manhattan-hotellet Sofitel har sagt at Strauss-Kahn forsøkte å voldta henne på et av hotellets rom 14. mai i år. Diallo er senere blitt tatt i å ha snakket usant om flere forhold.

Et nytt rettsmøte i saken er berammet til tirsdag. Juridiske eksperter tror ifølge nyhetsbyrået DPA at statsadvokat Vance kan komme til å trekke tilbake hele eller deler av siktelsen før dette møtet.

– Hvis de ikke planlegger å gjøre noe slikt, ville det heller ikke være noen grunn til å holde møte med henne mandag. Da ville de bare gå til retten tirsdag og erklære at rettsprosessen skal fortsette, sier Kenneth Thompson.

Tilbakeslag

Påtalemyndigheten har opplevd flere tilbakeslag i sitt arbeid med Strauss-Kahn-saken. Det første kom da det ble avslørt at Nafissatou Diallo hadde løyet til innvandringsmyndighetene i USA om en angivelig gjengvoldtekt hun skulle ha blitt utsatt for i hjemlandet Guinea.

Hun skal også ha snakket med en venn om muligheten for å utsette Strauss-Kahn for pengeutpressing. Det fins ingen vitner til det angivelige voldtektsforsøket, i en rettssak ville hennes ord stått mot hans – og tvilen skal som kjent komme den tiltalte til gode.

En fransk skribent, Tristane Banon, har også anklaget Dominique Strauss-Kahn for et voldtektsforsøk som skal ha skjedd da hun skulle intervjue ham i Paris i 2003. Strauss-Kahn sier Banon lyver.