Isbjørn-ofre får dra hjem

Leiren med de britiske ungdommene som ble angrepet av isbjørn på Svalbard fredag. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard / Scanpix Les mer Lukk

De fire britiske ungdommene som overlevde å bli angrepet av isbjørn på Svalbard, kan alle returnere til Storbritannia etter å ha blitt behandlet i Tromsø. Ingen av dem er livstruende skadd.

To ledere på 27 og 29 år og to tenåringer på 16 og 17 år ble alle fløyet til Tromsø etter fredagens isbjørnangrep ved Von Postbreen på Svalbard. En 17 år gammel gutt i gruppa fra British school of exploring society ble drept av isbjørnen, før gruppa lyktes med å skyte den.

Alle de fire ungdommene er behandlet for hodeskader. Fo to av dem karakteriseres skadene som «moderate». De to andre har alvorlige skader.

Et team på åtte-ti kirurger i Tromsø har behandlet ungdommene for kuttskader.

– Tilstanden for alle de fire er stabil og tilfredsstillende. De har alle gjennomgått stabiliserende kirurgi, og vil være i stand til å forlate Tromsø når det måtte passe, opplyste klinikksjef Jon Mathisen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge på en pressekonferanse lørdag.

Les også:

Her er drapsbjørnen

En drept og fire skadd av isbjørn

Flere skadd etter isbjørnangrep på Svalbard

Turister angrepet av isbjørn

Isbjørnen kan forsvinne helt

Isbjørnen som angrep britene, ble skutt og avlivet av følget. Foto: Thomas Lysgaard/Scanpix.

Skal hjem

Det arbeides for at de fire skadde så raskt som mulig skal kunne overføres til britiske sykehus for å bli gjenforent med sine pårørende etter ulykken.

– De fire har fått en ekstremt god behandling her i Tromsø. Den eneste grunnen til at de vil overføres til britiske sykehus, er at de vil være sammen med sine nærmeste. Det har vært vanskelig for familiene å avgjøre om de skulle dra til Tromsø eller vente på sine kjære hjemme i Storbritannia, sier den britiske ambassadøren i Norge, Jane Owen, til NTB.

Hun sier britiske myndigheter vil avvente den norske etterforskningen av ulykken, men sier det er åpenbart at organisasjonen British school of exploring society blir en sentral del av etterforskningen av hva som skjedde.

– Vi vil samarbeide med norske myndigheter i å få klarhet i hva som har skjedd, sier Owen.

Krevende

Klinikksjef Jon Mathisen karakteriserer fredagens isbjørnulykke som krevende for det norske helsevesen. Først og fremst for å få opp ressurser til Svalbard som kunne bistå i transporten tilbake til fastlandet.

Den 250kg tunge hannbjørnen som fredag angrep en gruppe britiske ungdommer blir fraktet vekk etter at den var skutt. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard / Scanpix

– Behandlingen av pasientene startet i det øyeblikk de kom inn på Longyearbyen Sykehus. Vi gjennomførte en videokonferanse, der kirurger og spesialister i Tromsø fikk sett pasientene, planlagt sitt arbeid og gitt råd til kirurgene på Svalbard, sier Mathisen.

Ved ankomst Tromsø klokken 17 og 18 fredag hadde det gått 11–12 timer siden den 250 kilo tunge isbjørnen angrep gruppen på 13 ungdommer.

– Vi besluttet derfor å gjennomføre den stabiliserende kirurgien her i Tromsø, sier Mathisen som sier at sykehuset nå satser på å få de skadde hjem til sine kjære så snart som mulig.

Sikre luftveiene

Alle de fire har skader i hode, rygg og ansikt. Med denne type skader bruker man ifølge sykehuset å vente noen dager før ytterligere kirurgiske inngrep gjennomføres.

– Skader i ansikt og hoderegionen kan påvirke tilførselen av luft til kroppen. Dersom det blir hevelser i halsregionen eller blødninger i ansiktet, kan det bli vanskelig å få oksygen ut i kroppen. Derfor er det veldig viktig at man får frie luftveier. Av og til trengs det kirurgi for å få stabilisert frie luftveier, sier Ramez Bahar, som ledet traumeteamet ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Les flere nyheter