Sammenstøt og brannbomber i Aten

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Svin! Mordere!
Gresk politi brukte tåregass mot demonstrantene utenfor nasjonalforsamlingen i Aten, der omkring 20.000 mennesker protesterte mot nye sparetiltak.

Rasende demonstranter samlet seg onsdag foran den greske nasjonalforsamlingen på Syntagma-plassen i Aten, hvor de folkevalgte diskuterte en ny økonomisk innstrammingspakke.

Demonstranter kastet stein og yoghurt på politiet, som svarte med tåregass. De kastet også brannbomber ved finansdepartementet

Ifølge Reuters støtte flere titalls politifolk sammen med demonstranter, og det ble sett flammer ved en av inngangene til finansdepartementets hovedbygning.

De greske demonstrantene var tydelig inspirert av lignende aksjoner i Spania for et par uker siden, og viftet med både greske og spanske flagg.

Se video fra demonstrasjonen her

«Tyver, forrædere! Hvor forsvant pengene hen?» ropte folkemassen.

Generalstreik

Arrangørene av demonstrasjonen, en gruppe som kaller seg De indignerte, har i tre uker overnattet i telt på Syntagma-plassen. Et stort politioppbud var tidlig på plass, og deler av plassen var sperret av, i likhet med flere av gatene som fører fram til nasjonalforsamlingen.

– Jeg føler sinne og avsky. Dette er svært harde tiltak, men de vil ikke få oss ut av krisen. Jeg klarer ikke å tro at de ikke har noen alternativer, sier Maria Georgila (45), som jobber i offentlig sektor.

Samtidig ble det onsdag arrangert en landsomfattende generalstreik, som først og fremst rammet togtrafikk, havnetrafikk og sykehus.

Les også: Vil omringe den greske nasjonalforsamlingen

Vil ha enighet

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou sier han fortsatt har som mål å få til et bredt forlik mellom de ulike politiske partiene om de nye sparetiltakene.

– Vi står ved et historisk skille, og jeg tror det er i landets interesse med en nasjonal enighet, sa han til Hellas' president Karolos Papoulias onsdag.

Hvis landet ikke klarer å gjøre opp for seg og i praksis går konkurs, er det ikke bare grekerne selv som vil merke konsekvensene. Analytikere advarer om at mislighold av statsgjelden vil kunne føre til alvorlige økonomiske ringvirkninger i andre europeiske land og i det internasjonale finanssystemet.

Nye skatter

Den greske regjeringen mener både skatteøkninger, kutt i de offentlige utgiftene og salg av offentlig eiendom er nødvendig. EU og Det internasjonale pengefondet krever at innstrammingstiltakene gjennomføres dersom Hellas skal få mer krisehjelp.

Et eksempel på tiltak som har ført til sterke reaksjoner, er momsøkningen for restauranter fra 13 til 23 prosent.

Regjeringen foreslår også nye luksusskatter, kamp mot skatteunndragelser, og økt skatt på biler, svømmebassenger, eiendom og brus. Håpet er å spare 28 milliarder euro fram til utgangen av 2015.

I tillegg skal antallet offentlige ansatte kuttes med 20 prosent, og salg av statlige selskaper skal tilføre staten 50 milliarder i friske midler.

Les flere nyheter her