Vulkanutbruddet avtar i styrke

Grimsvötn er en av Islands mest aktive vulkaner. Den er dessuten lunefull og uforutsigelig, derfor er det ikke utenkelig at utbruddet igjen kan øke i intensitet. Foto: AFP / Scanpix. Les mer Lukk

Røyken fra vulkanen Grimsvötn på Island kommer ikke like høyt som før. Intensiteten i utbruddet er svekket.

– Like etter utbruddet lørdag steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var røyksøylen redusert til 3 til 5 kilometer, sier Pall Einarsson til NTB. Han er professor i geofysikk ved Islands universitet.

– Vi registrerer også redusert seismisk aktivitet rundt vulkanen, et annet tegn på at intensiteten i utbruddet blir redusert, sier Einarsson.

Les også: Vulkanaske gir dårligere luftkvalitet

Grimsvötn er en av Islands mest aktive vulkaner. Den er dessuten lunefull og uforutsigelig, sier Einarsson. Han vil derfor ikke utelukke at utbruddet igjen kan øke i intensitet.

– Vi har ikke statistikk som kan fortelle oss noe om hvordan vulkanen vil oppføre seg i dagene framover, sier Einarsson.

Det er ennå ikke observert lava i forbindelse med utbruddet. Men værforholdene og røykskyen har gjort det umulig å komme i nærheten av selve krateret, sier han.

Når røyksøylen nå bare når 3 til 5 kilometer opp, betyr det at asken ikke når stratosfæren øverst i atmosfæren. Dermed blir den ikke spredt like vidt.

– Det var bare den første dagen at asken nådde opp i stratosfæren. Men den asken er jo fortsatt der, sier Einarsson.

Les flere nyheter her