15 års fengsel for drap i Aurskog

Huset i Aurskog hvor drapet skjedde. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Les mer Lukk

En 37-årig mann er i Nedre Romerike tingrett dømt til 15 års fengsel for drapet på kjærestens eksmann i Aurskog. Kjæresten er frifunnet for å ha vært med på å skjule liket.

Den 37-årige filosofen er dømt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Dommen er den samme som aktors påstand.

Drapet skjedde om kvelden 20. februar i år da 49-åringen oppsøkte kjæresteparet i Aurskog uten å ha varslet dette på forhånd. Etter en lengre samtale med ekskona, ble 49-åringen slått av den nye samboeren med sju slag fra en øks.

Et av slagene traff med eggen på øksa og ga offeret massive hodeskader.

Fraktet liket til Sverige

Ifølge dommen pakket 37-åringen og den 39-årige kjæresten inn liket og fraktet det til Sverige. Selv om påtalemyndigheten mente kvinnen deltok i å frakte liket, vaske åstedet, flytte offerets bil og brenne klærne hans, ble hun frifunnet av retten.

37-åringen påberopte seg nødverge i retten, men fikk ingen støtte for dette selv om det er fastslått at drapet må ha blitt begått under stor affekt.

– Helt avgjørende for rettens bevisvurdering har imidlertid vært partenes opptreden etter drapet. At de forsøkte å fjerne alle spor. Dersom de virkelig hadde ment å ha handlet i nødverge, hadde det vært naturlig å ta kontakt med politiet så snart som mulig, står det i dommen.

Anket på stedet

Domstolen mener de tiltalte i sine forklaringer har forsøkt å konstruere en nødvergesituasjon, som ikke skjedde.

Foruten fengselsstraffen må 37-åringen også betale 200.000 kroner i erstatning til hver av de tre barna offeret hadde med samboeren, og til den drepte 49-åringens foreldre.

Etter at dommen ble lest opp i retten, anket 37-åringen til Borgarting lagmannsrett på stedet, skriver Aftenposten.no.

Les også: Ekskona siktet for forsettelig drap

Les også: Politiet undersøker sjalusimotiv etter drap på Aurskog

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

(©NTB)