Julian Assange håper på løslatelse torsdag

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Isolasjon grusomt for ham
Svenske myndigheter vil forsøke å hindre at WikiLeaks-gründer Julian Assange blir løslatt mot kausjon.

Julian Assange kom torsdag formiddag til domstolen som skal avgjøre om han blir sittende fengslet eller kan løslates. Kausjonen bør være på bordet i løpet av torsdagen, ifølge hans advokat.

– Vi tror at vi kommer til å ha pengene i dag. Det ser ut til at de finnes i banksystemet. Vi har med sikkerhet løfter fra personer som har stilt seg bak ham ved tidligere anledninger, sa advokat Mark Stephens til Reuters rett før rettshøringen begynte torsdag formiddag.

Samtidig forbereder aktoratet seg på å gjøre alt det kan for å hindre at WikiLeaks-gründeren kan forlate Wandsworth-fengselet i London, der han den siste uken har sittet i delvis isolasjon som følge av en utleveringsbegjæring fra Sverige. Ifølge BBC vil svenske påtalemyndigheter selv være til stede under rettshøringen.

Tirsdag besluttet en britisk dommer at Assange kunne løslates mot en kausjon på 200.000 pund, samt 40.000 pund i skriftlige garantier. Men avgjørelsen ble anket, dermed ble fengslingen forlenget med ytterligere 48 timer.

Advokatkritikk

Samtidig vekker det oppsikt at representanter for svensk påtalemyndighet sier til avisa Guardian at de ikke var innblandet i beslutningen om å anke løslatelsen av Assange.

– Avgjørelsen ble tatt av det britiske aktoratet. Svenske påtalemyndigheter har ikke rett til å ta avgjørelser innen Storbritannia. Det er fullt og helt opp til britiske myndigheter å håndtere det, sier kommunikasjonsdirektør Karin Rosander ved den svenske påtalemyndigheten.

Assanges advokatteam reagerer sterkt på opplysningen ettersom representanter for britiske myndigheter har sagt at det var Sverige som ønsket å anke løslatelsen.

Advokat Mark Stephens klager også over at han ikke får møte sin klient i fengselet, og at det dermed er vanskelig å forberede saken.

– Jeg får ikke tilgang til ham. Jeg kommer ikke til å kunne ta instruksjoner fra ham, sa Stephens onsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Begrenset

Selve utleveringsbegjæringen fra Sverige skal først behandles i retten 11. januar neste år, og det kan ta flere måneder før saken blir avgjort.

Hvis Assange blir løslatt i mellomtiden, vil han kunne forlate fengselet, men friheten hans vil likevel være sterkt begrenset.

Han må oppholde seg i husarrest store deler av døgnet hjemme hos journalisten Vaughan Smith, en tidligere offiser i det britiske forsvaret som dannet presseklubben Frontline Club.

Klubben har delvis fungert som base for Assange etter at WikiLeaks offentliggjorde 250.000 hemmelige amerikanske diplomatdokumenter på sine nettsider.

Leter etter paragrafer

Samtidig som Assange er mistenkt for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, forsøker amerikanske myndigheter å samle bevis for at han har samarbeidet med den amerikanske soldaten Bradley Manning, skriver avisen The New York Times.

Manning er mistenkt for å ha lekket en hemmelig video som viser hvordan et amerikanske helikopterangrep drepte flere titalls mennesker i Irak i 2007, deriblant to Reuters-journalister.

Han har sittet fengslet siden juli.

Hvis Assange oppmuntret eller hjalp Manning, og ikke bare var en passiv mottaker, risikerer han å bli tiltalt for å ha medvirket til lekkasjen.

USAs justisdepartement skal ha gått grundig gjennom en rekke lovparagrafer for å se om noen av dem kan brukes til å få Assange dømt, men departementet vil ikke kommentere opplysningene.