Flere turister blant de savnede

Et redningslag forbereder seg på å evakuere ofre for tsunamien som rammet kysten av Sumatra i nærheten av øya Mentawai. Minst 108 er bekreftet omkommet og 500 er savnet. Foto: Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Minst 108 personer er omkommet og 500 er fortsatt savnet etter at et kraftig jordskjelv utløste en tsunami på en øygruppe utenfor Indonesias vestkyst.

Fakta om tsunamier i verden siste fem år  

• 26. desember 2004: Et jordskjelv som målte 9,3 utenfor indonesiske Sumatra, utløste en tsunami i Indiahavet. 220.000 mennesker omkom.

• 17. juli 2006: Et jordskjelv som målte 7,7 utenfor den indonesiske øya Java, utløste en tsunami som kostet minst 654 mennesker livet.

• 2. april 2007: Solomon-øyene ble rystet av et jordskjelv som ble målte til 8 på skalaen. 52 mennesker omkom og mange tusen mistet hjemmene sine.

• 29. september 2009: Samoa, Amerikansk Samoa og Tonga i Stillehavet ble rammet av en tsunami etter et jordskjelv som målte 8 på jordskjelvskalaen. Over 190 mennesker omkom.

• 27. februar 2010: Flere kystbyer i Chile ble rammet av en tsunami etter et jordskjelv som målte 8,8. Dødstallet som følge av katastrofen var på minst 521 mennesker.

Blant de savnede er mange kvinner og barn, samt ni australiere, opplyser indonesiske myndigheter.

Skjelvet rammet øygruppa Mentawai i provinsen Vest-Sumatra mandag kveld og hadde en styrke på 7,7.

Øygruppa ligger i et avsidesliggende område av Indonesia, men er et populært turistmål, spesielt for surfere.

Tatt av bølger

Mange av de savnede befant seg i en kystlandsby ved navn Betu Monga.

108 personer er bekreftet omkommet, og 500 er fremdeles savnet.

Overlevende forteller om skrekkelige scener da flere meter høye bølger knuste flere landsbyer på øygruppa Mentawi i Vest- Sumatra. Det var ikke etablert lokalt tsunamivarsel for området.

En av øyene, South Pagai, ble rammet av bølger som var opptil 3 meter høye. Enkelte steder skylte vannet 600 meter innover land, ifølge en talsmann for helsedepartementets krisesenter.

I Betu Monga er flesteparten av landsbyens hus ødelagt.

– Vi har folk som forteller at de ikke greide å holde fast på barna sine, og at de ble feid av gårde. Mange mennesker gråter, sier Hardimansyah, en tjenestemann i Fiskeridepartementet.

– Av de rundt 200 menneskene som bodde i Betu Monga, er bare 40 funnet. De fleste som er savnet er kvinner og barn, opplyser han.

Tilflukt i trær

Noen mennesker ble skylt flere hundre meter oppover land, mens andre greide å klatre opp i trær. Der ble de sittende i opptil en halvtime før vannet trakk seg tilbake, opplyser et australsk øyenvitne.

Helsepersonell var tirsdag på vei til de hardest rammede områdene.

De savnede australierne befant seg i en båt da skjelvet og tsunamien rammet. Det er satt i gang en leteaksjon etter båten.

Etter det første store skjelvet ble området rammet av kraftige etterskjelv med en styrke på 6,1 og 6,2.

Les også: Tsunamivarsel i Indonesia


Vis større kart