Ber om gjenåpning av Treholt-saken

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil gjenåpne Treholt-saken. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber om at Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpner Treholt-saken, blant annet for å vurdere pengebeviset.

Riksadvokaten ber Gjenopptakelseskommisjonen granske det såkalte pengebeviset i Treholt-saken på nytt.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch presiserer at han ikke ber om gjenåpning av saken til fordel for Arne Treholt, men om en undersøkelse av den saken som Gjenopptakelseskomisjonen avsluttet i 2008.

– Jeg understreker at det ikke er begjært gjenåpning til fordel for Arne Treholt fra påtalemyndigheten, men vi har anmodet kommisjonen om å gjenåpne saken de hadde tidligere, og å fortsette undersøkelsene av pengebeviset. Det mener vi er ryddig, det mener vi er korrekt og det mener vi får saken inn på det sporet den hører hjemme, sa Busch på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Kunne gjort det selv

Han påpeker at dette kunne Treholt og hans advokat Harald Stabell selv ha gjort på en enkel måte.

– Stabell og Treholt kunne skrevet én linje: «Jeg begjærer saken gjenopptatt», og lagt ved boken der det hevdes at pengebeviset er forfalsket og eksemplarer av de siste utgavene av Aftenposten, opplyser Busch.

Riksadvokaten la til at han tror det er i alles interesse at Gjenopptakelseskommisjonen gjenopptar undersøkelsene av bevisene i saken. Busch presiserer at det er kommisjonens oppgave å klarlegge hva som er faktum i saken.

– Kommisjonen skal ha en «fact-finding- mission», og vi mener at det er viktig at den iverksetter undersøkelser og finner ut hva det er med dette beviset, sier Busch.

Gjenopptakelse?

Hvis riksadvokat Busch får det som han vil, vil altså Gjenopptakelseskommisjonen undersøke og klarlegge de omstridte bevisene i Treholt-saken. Deretter vil Riksadvokaten og førstestatsadvokaten gi en uttalelse til kommisjonen om deres syn på det som er hovedspørsmålet, nemlig om Treholt skal få saken gjenopptatt eller ikke.

Bevisene Busch ber om en ny gransking av, omfatter i hovedsak det såkalte pengebeviset.

Treholt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han ble pågrepet i 1984. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, og sonet i åtte år før han ble benådet av helsemessige grunner.

Overvåkingspolitiet hevdet å ha fotografert penger hjemme hos Treholt under en husransakelse i 1983. Det er disse bildene som nå skal ha blitt stemplet som forfalskninger av to tidligere POT-ansatte.

En fortalte om fabrikkering i boka «Forfalskningen» og en annen POT-etterforsker har fortalt om ulovlig videoovervåking og fabrikkering av bevis i et intervju med Aftenposten (©NTB)