Undersøker tre nye korrupsjonssaker i Afghanistan

Vi må være forberedt på at penger ikke kommer fram dit vi ønsker, når vi ønsker, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forbindelse med mistanken om misbruk av norske bistandsmidler i Afghanistan. Han understreker at Norge ikke aksepterer at penger kommer på avveie. Bildet er tatt tirsdag, under Støres besøk i Afghanistan. (Foto: Steinar Schjetne / SCANPIX( Les mer Lukk

Utenriksdepartementet (UD) kontrollerer tre nye saker hvor det er mistanke om misbruk av norske bistandsmidler i Afghanistan.

– Vi har mottatt noen varslingssaker om bistandsmidler til Afghanistan. Tre saker er til behandling, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til VG.

Bergens Tidende avslørte tidligere denne måneden at to direktører i det afghanske helsedepartementet har underslått nær 600.000 kroner i norsk bistand, uten å bli straffeforfulgt. De antas å ha rømt landet.

Imerslund vil ikke si noe konkret om hva de nye sakene dreier seg om, men sier det dreier seg om langt mindre beløp enn 600.000 kroner.

I perioden 2008 til 2012 gir Norge 750 millioner kroner årlig i bistandsmidler til Afghanistan, som er rangert som et av verdens mest korrupte land. Denne ukas internasjonale konferanse i Kabul har blant annet endt med enighet om at Afghanistan i framtida skal få kontrollere en større andel av bistandsmidlene selv.

– Vi må være forberedt på at penger ikke kommer fram dit vi ønsker, når vi ønsker. Å garantere mot at penger kommer på avveie, er ikke mulig, men det betyr ikke at vi aksepterer det, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til avisa. (©NTB)