Politisk omkamp i Polen

Bronislaw Komorowski jublet etter søndagens valgseier, men må møte Jaroslaw Kaczynski til omkamp 4. juli. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Fungerende president Bronislaw Komorowski vant søndagens valg i Polen, men han fikk ikke de nødvendige 50 prosent av stemmene og en ny valgomgang må derfor til.

Komorowski hadde 41,2 prosent da drøyt 94 prosent av stemmene var talt opp, mens Jaroslaw Kaczynski, tvillingbroren til avdøde president Lech Kaczynski, hadde 36,7 prosent.

De to må dermed møtes til omkamp i en ny valgomgang som etter planen skal holdes 4. juli.

Rundt 55 prosent av Polens 30 millioner stemmeberettigede deltok under søndagens valg.

Mobilisere

Bronislaw Komorowski har fungert som president siden flyulykken i Russland 10. april, der president Lech Kaczynski, hans kone og 94 andre høytstående militære og sivile tjenestemenn omkom.

Søndag kveld motiverte han tilhengerne sine foran neste valgomgang.

– Jeg vil oppriktig takke hver enkelt av dere som stemte på meg. Jeg vil be dere fra bunnen av mitt hjerte om å mobilisere og kjempe til slutten for en bedre fremtid for Polen, sa Komorowski på en valgvake.

Også Jaroslaw Kaczynski manet til kamp.

– Nøkkelen til den endelige seieren – for dette valget er ikke over – er vår tro og overbevisning om at vi kan vinne, og at vi må vinne, sa Kaczynski.

Merkelig valg

Presidentvalget i Polen blir omtalt som det merkeligste i landets 21-årige postkommunistiske historie og resultatet blir avgjørende for landets forhold til EU.

Kaczynskis mål er å videreføre brorens visjon om å hindre statsminister Donal Tusk i planene om å få Polen med i eurosonen.

Motstanderen Komorowski er derimot en sterk EU-tilhenger som gjerne ser at Polen blir medlem av eurosonen.

Hvem som besitter presidentembetet, er ikke uvesentlig i Polen. Trass i at det er regjeringen og statsministeren som har mest makt, kan presidenten legge ned veto mot nye lover og utnevne personer til nøkkelembeter. Han har dessuten innflytelse over utenrikspolitikken.

Lech Kaczynski irriterte blant annet Borgerplattform-regjeringen og statsminister Tusk ved å blokkere flere helse-, pensjons- og mediereformer.

Samlende

Mange velgere tror Komorowski vil bli et statsoverhode som er litt rundere i kantene enn ekspresidentens bror.

– Jeg stemte for Komorowski fordi han ikke splitter landet. Han dveler ikke ved historien, men ser framover og er opptatt av økonomi, arbeidsledighet samt av å utvikle Polens forhold til resten av verden, sier Michal Nadratowski. Den 34-årige gymlæreren ga sin stemme til den fungerende presidenten i hovedstaden Warszawa søndag. (©NTB)