Helsetilsynet gransker AMK etter Tøyen-dødsfall

Politi og ambulanse utenfor en bygård på Tøyen i Oslo, etter at en kvinne (62) hadde fått et illebefinnende. Kvinnens liv sto ikke til å redde. Foto: Morten Holm / SCANPIX Les mer Lukk

Statens helsetilsyn vil granske AMK-sentralen på Ullevål etter at en 63 år gammel kvinne døde av hjertesvikt på Tøyen i Oslo i januar.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus har brukt nesten tre måneder på å granske saken, og sender den nå videre til Statens helsetilsyn som vil ta stilling til eventuelle reaksjoner mot AMK, melder TV 2.

Før kvinnen døde hadde familien hennes ringt ni ganger til AMK og bedt om ambulanse. Stemningen ble stadig mer amper, og operatøren ved AMK valgte å varsle politiet. Dette forsinket hjelpearbeidet og kvinnen var død før ambulansepersonellet kom fram.

Les også: Anmelder familien som hindret ambulansen

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Peter Schou, har sett på hva som skjedde i forkant av dødsfallet. Han har blant annet undersøkt hvordan de pårørende ble informert underveis og hvorfor det tok så lang tid før ambulansen kom fram. Det at saken nå sendes videre til Statens helsetilsyn, kan tyde på at fylkeslegen mener det har skjedd noe ureglementert.

Les også: Politiet ankom først - ikke ambulansen

– Det er kanskje ti prosent av sakene vi får til behandling som går videre til Statens helsetilsyn, og det ligger jo i sakens natur at det er de alvorligste sakene, sier Schou til TV 2.

Bistandsadvokaten til den tyrkiske familien sier de pårørende er lettet over at saken går til Statens helsetilsyn. (©NTB)