Harde sammenstøt i Teheran

Iranske studenter demonstrerte utenfor USAs tidligere ambassade i Teheran onsdag. Det er 30 år siden ambassaden ble stormet av iranske studenter, og 52 amerikanere ble holdt som gisler i over ett år. Foto: Ap / Vahid Salemi / SCANPIX. Les mer Lukk

<pIransk politi brukte tåregass og køller da tusenvis av demonstranter brukte markeringen av 30-årsdagen for stormingen av USAs ambassade til å protestere mot landets regime.</p

Demonstrantene lekte nærmest katt og mus med politiet i hovedstaden Teherans gater onsdag. Trass i at myndighetene på forhånd strengt hadde advart mot å bruke 30-årsmarkeringen til å vise støtte til opposisjonen, samlet tusenvis av hovedsakelig unge demonstranter seg på Haft-e-Tir-plassen, om lag en kilometer unna den amerikanske ambassaden, der den lovlige markeringen foregikk.

Demonstrantene ropte slagord som «Død over diktatoren» og hyllet opposisjonslederen Mirhossein Mousavi.

Politiet angrep

Store sikkerhetsstyrker var på plass i sentrumsgatene i morgentimene, og de gikk til angrep på demonstrantene med køller og tåregass, ifølge øyenvitner.

– Hundrevis av politifolk, opprørspoliti, Basij-militsen og sivilkledde sikkerhetsfolk er i hovedgatene. Det er flere av dem enn det er demonstranter, forteller et vitne.

Men grupper av demonstranter flyttet seg raskt til nye steder i hovedstaden, der de fortsatte protestene.

Minst fem av demonstrantene skal ha blitt arrestert, og flere skal ha blitt såret, ifølge det reformvennlige iranske nettstedet Mowjcamp. Nettstedet skriver også at politiet skjøt mot demonstrantene, men opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Markering

Tidligere på dagen samlet tusenvis av iranere seg til markeringen av 30-årsdagen for stormingen av den amerikanske ambassaden i Teheran. Denne markeringen var støttet av styresmaktene.

Menneskemengden ropte de sedvanlige slagordene som «Død over Amerika» og «Død over Israel», samtidig som de hyllet landets religiøse leder ayatolla Ali Khamenei.

Iranske studenter stormet ambassaden den 4. november 1979, og 52 amerikanere ble holdt som gisler i 444 dager.

Hendelsen førte til at de diplomatiske båndene mellom Iran og USA ble ettertrykkelig brutt. (©NTB)