- Moland og French møter i retten torsdag

Ankesaken mot de Tjostolv Moland og Joshua French ble avbrutt i forrige uke da Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. I morgen starter ankesaken opp igjen. Foto: Tore Meek / Scanpix Les mer Lukk

<pDe to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French stiller begge to i retten torsdag.</p

Kisangani/Oslo (NTB- Åshild Langved/Kjell Sletta): Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor NTB onsdag kveld.

- Begge vil møte i retten i morgen klokka 9. Da vil også legerapporten til Moland trolig legges fram, sier UDs representant Anja Hem i Kisangani i Kongo.

Ankesaken mot de to nordmennene ble avbrutt i forrige uke da Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. Han har vært innlagt på sykehus i flere dager, og skal nå være i bedre form.

Glad for ny rettssak

- Legene har observert Moland tett i disse dagene, og han er nå frisk nok til å stille i retten, sier Hem til NTB.

Både aktor og dommeren har sagt at de tror Moland spiller at han er syk. En rapport fra legen som tidligere har behandlet ham, ble i forrige uke avvist av retten fordi legen ikke var autorisert til å undersøke fanger i fengselet.

Joshua French er også på bedringens vei etter å ha fått behandling for malaria. Det skjedde etter sterkt press fra UD. Han har vært alene på fengselscellen siden Moland ble lagt inn på sykehus.

- French er i veldig godt humør. Han er glad og lettet for at det nå endelig skjer noe igjen, sier UD-representanten.

Korrupsjon

Landrådgiver og ekspert på Kongo, Geir Skogseth, sier til NRK at rettsvesenet i Kongo er gjennomkorrupt og at de to nordmennene kan vinke farvel til en rettferdig rettssak.

Han forklarer at landet følger fransk rettsmodell, og da er det ikke mulig å legge fram nye bevis i andre instans, der saken er nå.

De to dødsdømte nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, er nå tilbake i Norge og opptatt med en annen rettssak. Etter besøket hos de to dødsdømte nordmennene i Kongo har han kommet med sterk kritikk av rettstilstanden i landet.