– Halvannet år før Iran har atomvåpen

ATOMVÅPEN OM HALVANNET ÅR: Amerikanske CIA, britiske MI6 og israelske Mossad tror iranerne trenger minimum 18 måneder til å lage et kjernefysisk våpen. (Foto: Vahid Salemi / AP) Les mer Lukk

<pVestlige etterretningsfolk mener Iran kan utvikle atomvåpen innen halvannet år. </p

Vestlige etterretningsfolk tror det vil ta Iran halvannet år å utvikle atomvåpen, hvis landet bestemmer seg for å gjøre det.

Men de vestlige landene vet ikke om noen slik strategisk beslutning er tatt.

Diplomater ved FN-hovedkvarteret i New York sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at amerikanske CIA, britiske MI6 og israelske Mossad tror iranerne trenger minimum 18 måneder til å lage et kjernefysisk våpen. Franske og tyske etterretningsfolk skal være enige.

– Dette er ingen formell vurdering eller noe man formelt har avtalt å si. Det er et grovt anslag som vi alle mener er mer eller mindre brukbart, sa en vestlig diplomat som ba om å få være anonym, mandag.

Irak-fiasko

Men enkelte av ekspertene ved Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien advarer mot å overdrive faren for at Iran skal få atomvåpen. De minner om fiaskoen før Irak-krigen i 2003, da det ble påstått at landet hadde masseødeleggelsesvåpen.

Amerikanerne og britene hevdet hardnakket at Iraks tidligere leder Saddam Hussein hadde satt i gang igjen et hemmelig atomvåpenprogram, og dette ble brukt som en hovedbegrunnelse for invasjonen av Irak. De amerikanske og britiske påstandene viste seg senere å være gale.

– Vi husker alle svært godt hva som skjedde i Irak, og det er svært mye vi ikke vet (om Iran), sier en ikke navngitt vestlig diplomat til Reuters.

Diplomatene utelukker ikke at iranerne kan ha flere anrikningsanlegg enn verdenssamfunnet i dag kjenner til.

Inspeksjon

Inspektører fra FNs atombyrå var mandag i Iran, der det var ventet at de igjen skulle besøke et nytt anlegg for anrikning av uran nær den hellige byen Qom i de midtre delene av landet. En første runde med undersøkelser ble gjennomført søndag.

Iran skal med det første svare på en FN-støttet plan om anrikning av uran i utlandet.

– Irans avgjørelse om forsyningen av nødvendig drivstoff til Teheran-reaktoren vil bli kunngjort i løpet av noen få dager, sa utenriksminister Manouchehr Mottaki mandag.

Vestlige land støtter utkastet til avtale som FN har meklet fram, der hovedpunktet er at lavanriket iransk uran skal videreanrikes til kjernefysisk drivstoff i Russland. Russerne ber de vestlige landene være «så tålmodige som overhodet mulig» med Iran i atomstriden. (©NTB)