Astronomer fant 32 nye planeter

Denne illustrasjonen viser hvordan tegneren tenker seg at en såkalt eksoplanet seks ganger større enn jorden kretser rundt en stjerne. Europeiske astronomer opplyste mandag at de har oppdaget 32 til nå ukjente planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen sol. Foto: REUTERS / L. Calcada / SCANPIX Les mer Lukk

<pEuropeiske astronomer har oppdaget 32 til nå ukjente planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen sol. Dermed er tallet på såkalte eksoplaneter kommet opp i over 400.</p

Den minste av de nyoppdagede eksoplanetene er omtrent fem ganger så stor som jorda, mens de største er omtrent fem ganger så store som Jupiter, sa astronomene mandag. Jupiter er den største planeten i vårt solsystem.

– Naturen liker ikke tomrom, så hvis den finner et tomrom å putte en planet i, vil den gjøre det, sa Stephane Udry ved Genève-observatoriet i Sveits.

– Mer enn 40 prosent av stjernene som ligner vår sol, har planeter med liten masse, tilføyde han.

– De nye observasjonene har gitt astronomene stor innsikt i planetsystemets mangfold. Dette hjelper oss til å forstå hvordan planeter dannes, forklarte Nuno Santos, en av forskerne som har deltatt i prosjektet.

Astronomene brukte HARPS, et spesialinstrument ved et europeisk observatorium i Chile, til å kartlegge de nye eksoplanetene. Instrumentet gjør det mulig for fagfolk å beregne himmellegemers størrelse og masse. (©NTB)