Norge vil reagere ved dødsdom

TILTALT: UD vil gripe inn hvis nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French blir dømt til døden. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pNorske myndigheter vil straks ta kontakt med kongolesiske myndigheter dersom de to tiltalte nordmennene i landet blir dømt til døden, slår Utenriksdepartementet fast.</p

– Dersom noen norske borgere skulle bli idømt dødsstraff i utlandet, så vil vi umiddelbart ta kontakt med myndighetene med sikte på å få forsikringer om at dommen ikke vil bli gjennomført, skriver UD.

Avviser alle krav

Redegjørelsen fra Utenriksdepartementet ble kunngjort fredag kveld, få timer etter at aktor i saken mot de to drapstiltalte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, hadde lagt ned påstand om dødsstraff for dem.

Når det gjelder soning dersom de to blir dømt, skriver UD at Norge vil «undersøke om det vil være mulig at de kan bli overført til Norge for å sone en del av dommen i Norge».

UD avviser samtidig nok en gang alle krav om erstatning fra staten Norge med henvisning til at den norske staten ikke er part i saken.

– Praktisk bistand

Videre forklarer UD at norske myndigheter har vært til stede i Kisangani over en periode på tre måneder, bistått de to nordmennene med praktisk hjelp og også understreket Kongos internasjonale forpliktelser overfor landets myndigheter.

– UDs rolle i denne saken har vært å yte praktisk bistand til de to anholdte mens de satt fengslet og etterforskningen pågikk. Vi har blant annet sørget for innkjøp av klær, madrasser, medisiner og andre artikler for opphold i fengselet. I tillegg har UD bistått de to nordmennene å komme i kontakt med kongolesiske forsvarsadvokater som representerer dem under rettssaken, samt søke om fri rettshjelp fra Norge, heter det i redegjørelsen. (©NTB)