Overlegen seier ga VM-gull

Andreas Thorkildsen under spydkonkurransen under VM i friidrett på Olympiastadion i Berlin søndag. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX) Les mer Lukk

<pAndreas Thorkildsen ble historisk da han sikret seg sitt aller første VM-gull søndag. En ny maktdemonstrasjon gjorde ham til den første som har vunnet gull i EM, VM og OL i spyd.</p

Berlin (NTB-Per-Kristian Eriksen): Han innledet spydfinalen med et altfor høyt og totalt mislykket kast på 77,80 meter, men slo kraftig tilbake i annen omgang. Et bortimot perfekt kast endte på 89,59 meter. Det var klar årsbeste og enda klarere ledelse.

I den tredje omgangen fortsatte han imponerende med 88,95 meter. Halvveis ut i finalen sto han med de to beste kastene, og ingen av konkurrentene var i nærheten av å true ham. Det var rett og slett klasseforskjell mellom Thorkildsen og resten av finalistene. Gullvinneren avsluttet konkurransen med et dødt kast i fjerde omgang, kastet ikke den femte, og heller ikke i siste omgang. Det var ingen vits.

Finnene sviktet totalt

Andreas Thorkildsen tok VM-gull i spyd søndag. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Akkurat som i OL i Beijing i fjor tok han raskt kommandoen i konkurransen. I Beijing tok han styringen allerede i den første omgangen, mens han ventet til annenomgangen før han var i suveren ledelse på Olympiastadion i Berlin.

Det var overraskende at finnene sviktet totalt. Tero Pitkämäki endte på en svært skuffende femteplass med 81,90 meter. Han slet med både feber, forkjølelse og øreverk i oppkjøringen til mesterskapet.

At bronsen skulle gå til Yukifumi Murakami fra Japan og sølvet til cubanske Guillermo Martinez viser at det var en VM-finale mot alle odds. Martinez kastet 86,41 meter i siste omgang.

Seks medaljer

På de siste seks internasjonale mesterskapene har Thorkildsen ikke bare sikret seg full pott i antall medaljer. Det er blitt fire gullmedaljer og to sølv.

Han innledet dominansen sin med OL-gullet i Aten i 2004, fortsatte med VM-sølv i 2005, vant gullet i Göteborg-EM i 2006, fikk nytt sølv i VM i 2007, vant et suverent OL-gull med olympisk rekord i 2008 og knuste konkurrentene i VM i Berlin søndag.

Konkurransen i Berlin ble på mange måter lik konkurransen i Beijing. Også i OL i fjor gjennomførte han en heller svak kvalifisering. I Berlin fredag var han ikke over kvalifiseringsgrensen på 82 meter, men han var likevel veldig rolig, og garanterte overfor NTB at han skulle komme fryktelig mye sterkere tilbake i finalen.

Thorkildsen holdt ord på en arena der han har hatt både opp- og nedturer, og det er ingen tvil om at seieren hans i søndagens spydfinale også var en voldsom vitamininnsprøytning for norsk friidrett.

Nådde målet

Sportssjef Ronny Nilsen hadde satt opp to medaljer som målsetting for mesterskapet i Berlin. En spydmedalje til Thorkildsen regnet man for å være sikker, og håpet om gull var selvsagt stort.

Nilsen regnet med at en av kappgjengerne skulle ta den andre norske medaljen i årets VM, og da Trond Nymark gikk inn til sølvmedalje på 50-kilometeren, var målet langt på vei nådd.

Thorkildsen kom inn i søndagens finale med et årsbestekast på 88,97 meter. Han økte det med en drøy halvmeter i VM-finalen, og det forteller det meste om hvor sterk han er. Vinnerkastet hans var nøyaktig to meter bak persen og den norske rekorden på 91,59 meter som han satte på Bislett for tre år siden.

Etter VM skal Thorkildsen avslutte sesongen med Golden League-stevner i Zürich og Brussel. Dessuten er det Grand Prix-finale i greske Thessaloniki. Og neste år får han en ny gullsjanse i EM i Barcelona. (©NTB)