USA vil la robotene krige for seg

ØKER BRUKEN: USA satser stort på førerløse fly, også kalt droner. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pUSA satser stort på førerløse fly, såkalte droner, og trener nå opp flere droneoperatører enn jagerflygere.</p

Det amerikanske flyvåpenet bekrefter storsatsingen på droner, som blant annet benyttes flittig mot militante islamister i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Mens det amerikanske flyvåpenet for tre år siden hadde kapasitet til å holde tolv droner i lufta samtidig, kan de nå operere over 50 slike fly om gangen, skriver den britiske søndagsavisen The Observer.

Transportfly

I årene framover varsles det en storstilt satsing, og det arbeides med planer om å utvikle alt fra førerløse jager- og bombefly til transportfly og helautomatiske minifly som skal kunne angripe i sverm.

USA har nå 5.000 føreløse kjøretøy og fly i Irak og Afghanistan, og i 2015 anslår Pentagon at hele 15 prosent av landets væpnede styrker vil bestå av slike roboter.

Flere studier tegner et entydig bilde av utviklingen, noe også det amerikanske forsvarsbudsjettet i stadig større grad bærer preg av.

– Kapasiteten til slike føreløse fly endrer hele spillet, sier general Norton Schwartz.

F-35 blir det siste

Enkelte analytikere tror at utviklingen man nå er vitne til markerer begynnelsen på slutten for ordinære kampfly, og spår at F-35 Joint Strike Fighter, som Norge har bestilt, blir historiens siste bemannede fly av denne typen.

Mens dronene hittil har vært operert av flygere, utdannes det nå egne operatører som aldri har satt sine bein i et jagerfly.

– Vi ser hvilken vei det går med flyvåpenet, sier oberstløytnant Daniel Turner som driver opplæring av vanlige flygere.

PC-krig

Pete Singer har skrevet boken «Wired for War» og mener de førerløse flyene og kjøretøyene er i ferd med å revolusjonere måten å krige på, ikke minst kostnadene ved krigføring.

– Det er en historisk endring. I 5.000 år har det å gå til krig betydd det samme det samme. Nå innebærer det at man sitter foran en dataskjerm i 12 timer. Deretter kan man gå hjem og hjelpe barna med leksene, sier han til The Observer. (©NTB)