Oljefondet investerte i Full City

Oljefondet har investert 174 millioner kroner i selskapet som eier det havarerte skipet Full City, som nå har sølt til store deler av sørlandskysten. Statsminister Jens Stoltenberg, kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (tv) så tirsdag på oljesølet.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

<pDet norske oljefondet har investert over 170 millioner kroner i selskapet som eier Full City.</p

Ifølge en rapport som Norwatch har levert til finansdepartementet, har det norske oljefondet investert 174 millioner kroner i selskapet Cosco, som eier Full City.

– Det er ganske utrolig at det norske oljefondet har investert i et veldig kontroversielt selskap, sier Norwatch-redaktør Pia Gaarder tilNRK.

Norwatch, som dekker saker knyttet til norsk investerings-, import- og eksportetikk, mener det statlige kinesiske rederiet Cosco i lang tid har vist seg som en versting.

De skriver at Cosco-gruppen i fjor fikk sterk kritikk for forsøk på å transportere våpen til Zimbabwe, og at de i flere år har vært involvert i kontroversielle transporter til udemokratiske regimer.

Likevel har oljefondet det siste året økt sine investeringer i fire av datterselskapene til Cosco med 44 prosent.

– I dag er de inne med 173,8 millioner kroner i det samme selskapet som nå sannsynligvis er ansvarlig for ikke å ha hatt gode sikkerhetsrutiner på sine skip, sier Gaarder, som mener grunnstøtingen ved Langesund bør være en solid vekker for hva vi bruker oljefondet vårt på. (©NTB)

Her er oljesølet:
View Påslag av oljesøl - "Full City" in a larger map