Vil ha etterforskning av Neda-drapet

Videoen som viste Neda blø ihjel i sin fars armer gikk verden over. Faksimile: Youtube.com Les mer Lukk

<p Irans president Mahmoud Ahmadinejad ber om en etterforskning av drapet på Neda Agah-Soltan (27), som er blitt den fremste martyrskikkelsen i iranernes oppstand mot regimet i Teheran.</p

Den gjenvalgte iranske presidenten mener episoden brukes politisk og anklager utenlandske medier for propaganda og falske rapporter.

– Jeg ber derfor om at dere beordrer justismyndighetene om å etterforske drapet på denne kvinnen svært seriøst og identifisere og tiltale dem som sto bak, skriver Ahmadinejad i et brev til juridisk leder ayatolla Mahmoud Hashemi Shahroudi.

Skutt og drept

27 år gamle Neda ble drept under opprøret som fulgte det omstridte presidentvalget i Iran 12. juni. Hun skal ha gått fredelig nedover en gate i sentrum av den iranske hovedstaden da hun ble skutt.

Hennes skjebne er blitt kjent over hele verden, fordi en ung mann som sto ved siden av henne på Karegar-gata, filmet opptrinnet på mobilen sin.

ABC Nyheter var de første i Norge som videreformidlet videoen. Vi har valgt å vise videoen fordi den viser myndighetenes overgrep mot privatpersoner. ABC Nyheter advarer mot SVÆRT sterke bilder. Se videoen her.

En iransk asylsøker i Nederland, som bare vil navngis som Hamed, fikk tilsendt mobilopptaket fra vennen i Teheran, som hysterisk fortalte at en person var skutt ned like ved siden av ham.

Vennen sendte over mobilopptaket med det samme, og fem minutter senere lå bildene som kan bli en av de farligste truslene mot det iranske regimet, ute på YouTube og Facebook.

- Skutt av Basij

Dette var teksten som fulgte med videoen da den først ble publisert:

«Basij skjøt og drepte en ung jente i Teheran lørdag 20 juni, klokka 19.05. Sted: Karekar Ave, på hjørnet mellom Khosravi St. og Salehi St. En ung kvinne som sto sammen med sin far og så på protestene ble skutt av en basij som lå i skjul på et hustak like ved. Han hadde klar sikt til jenta og kunne ikke bomme. Han skjøt henne i hjertet. Jeg er lege, så jeg løp til for å hjelpe. Skuddet hadde gjort så stor skade at hun døde innen to minutter. Demonstrasjonene foregikk omtrent én kilometer unna i hovedgata, og noen av demonstrantene løp fra tåregassen, mot Salehi St. Filmen er tatt opp av min venn som står ved siden av meg. Vær så snill å la verden få vite om dette», skriver mannen i beskrivelsen.

Det er uklart hvem som skjøt Neda. Ifølge ett av de mange ryktene som nå går i Teheran, ble hun plukket ut av en skarpskytter fordi hun snakket i mobiltelefon – ett av den iranske opposisjonens viktigste redskaper.